IZVOR: B92

Beograd — Razjedinjeni sindikati Srbije najstavljaju štrajkove: dva sindikata prosvete, po jedan u zdravstvu i policiji.

Nastva se u jednom broju škola normalizuje, neki prosvetari drže skraćene časove ili čak i ne rade, u zavisnosti od toga kom sindikatu pripadaju.

Prosvetari u štrajku ne odustaju od svog poslednjeg zahteva – da povećanje plata do kraja godine bude između 18 i 20 odsto.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika danas će na sednici u Čačku odlučiti o daljoj sudbini štrajka.

Predsednik Unije Leonardo Erdelji kao i Tomislav Živanović iz „Nezavisnosti“ su saglasni da od svoje poslednje platforme ne odstupaju.

„Ova dva sindikata koja vuku štrajk, koja nisu prodala svoje ljude, baš tu ću reč da upotrebim, da napravimo zajedničku platformu, a to je to nećemo da odstupimo od onoga što smo zajednički potpisali, to je tih 18 posto, samo ono što su nam ukrali, ništa više“, rekao je Erdelji.

„Evo u novinama vidite vezano za prekršajne prijave protiv ministara koji su nenamenski potrošili sredstva, onda znate koliko su prosvetni radnici jadnici i bednici kad sve saberemo, mi nećemo odustati od ovoga. Štrajk će biti. Ako ministar dovodi obrazovanje do apsurda, mi ćemo na kraju ovom narodu reći da ćemo ministru pomoći jer narod treba da nam pomogne, roditelji, ako žele da imaju kvalitetno obrazovanje, mi stvarno želimo kvalitet“, izjavio je Živanović.