RTS

vlada1-527

 

Представници синдиката просвете и Владе нису се договорили о повећању плата. Следи нова рунда преговора, штрајк се наставља.

Састанак представника синдиката просвете и премијера Мирка Цветковића, министарке Диане Драгутиновић и министра Жарка Обрадовића завршен је без договора.

Влада Србије је јединствена у оцени да је положај запослених у јавном сектору тежак, али и да су захтеви синдиката сада нереални, јер тренутна економска ситуација у земљи не дозвољава да се ти захтеви испуне, саопштено је после седнице Владе.

Влада је спремна да са синдикатима настави разговоре о унапређењу положаја запослених у просвети, као и са синдикатима осталих запослених у јавном сектору, у складу са кретањем економске ситуације у земљи након првог квартала ове године.

Штрајк једног броја просветних радника довео је до озбиљног поремећаја наставног процеса у трећини средњих и основних школа, наводи се у саопштењу Владе.

Просветари ће наставити штрајк, а разговор са представницима Владе наставиће се сутра.

Ни на данашњем састанку у Агенцији за мирно решавање спорова, синдикати и Министарство просвете нису постигли договор. Синдикати су, како кажу, очекивали да се о њиховим захтевима „озбиљно разговара“ са премијером Мирком Цветковићем.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић рекао је да је Министарство просвете у Агенцију послало апсолутно неадекватне представнике који нису надлежни за тражене захтеве.

Према његовим речима, сва четири репрезентативна просветна синдиката коначно су утврдила заједничке захтеве, према којима од Владе траже 5,5 милијарди динара, што је повећање за око 20 одсто.

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је да ће у вечерашњим разговорима са представницима синдиката просвете полазна основа Владе Србије бити њена економска могућност.

„Ми ћемо на састанку разговарати на трагу онога што је економска могућност Владе Србије“, најавио је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Обрадовић је додао да новца за захтеве просветара тренутно нема, а да четири милијарде динара о којима је министарка финансија говорила, представљају пројекцију могућих прихода у буџету, уколико економски токови буду као последњих дана децембра и првих дана јануара.

„После првог квартала треба видети да ли тај новац постоји и за шта он може бити употребљен. Ми ћемо на данашњој седници владе разговарати о томе, а по подне имати састанак са синдикатима“, рекао је Обрадовић.

После јучерашње медијације, представници синдиката рекли су да је договор о испуњењу захтева просветара и прекиду штрајка ближи остварењу.

Спремни за разговоре

Генерални секретар Синдиката радника у просвети Хаџи-Здравко Ковач рекао је да је званичан захтев синдиката да се уз две повишице у априлу и октобру плата просветара, до краја године, повећа за укупно 26 одсто, али да су синдикати спремни на договор.

„Спремни смо да разговарамо о другачијој динамици и проценту повећања“, рекао је Ковач.

Према његовим речима, синдикати од Министарства финансија очекују даље појашњење како ће бити рапосређене четири додатне милијарде које је поменула министарка Диана Драгутиновић, као и да ли је могуће обезбедити још нека средства.

Ковач је прецизирао да се штрајк у школама наставља све до постизања коначног договора.

.