Пред предстојећи штрајк у просвети поново се намеће стара дилема и страх да ће Министарство просвети одбијати штрајкачима од плате. Још ако се опет појави онај намргођени брка (помоћник министра г. Зоран Костић), страху никад краја!
На нашу срећу, иако г. Костић говори увек исто, законска регулатива такође говори увек исто, али битно другачије од њега.

МЕЂУСОБНА ПРАВА И ОБАВЕЗЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ШТРАЈКУ И ПОСЛОДАВЦА

Наиме, на основу Закона о штрајку, послодавац нема право да ангажује друге извршиоце који би обављали посао уместо запослених који су у штрајку, па то право нема ни директор установе. Закони у области образовања прописују да се изгубљени часови у школама морају надокнадити, како би школска година била регуларна. То значи да је једино решење да се запослени и послодавац споразумеју о накнадном одрађивању часова који ће бити изгубљени. Те надокнаде морају обавити они који су били у штрајку, а никако неко са стране.
Према томе, дилеме нема. Поштоване колеге, не може нам бити одбијено од плате, али часове ћемо морати да надокнадимо, после завршетка штрајка. То је наше право и обавеза!