Plate7

Влада Србије се нашла у процепу између захтева синдиката и ММФИзвесно је да ће априлске плате у јавном сектору и пензије бити повећане више него што је било очекивано, па уместо 2,95, може се очекивати раст од четири одсто. Разлог неће бити одлука државе да прекрши оно што је зацртала, него већа инфлација, која ће појести овај неочекивани раст. Крајем априла знаће се да ли ће бити неке додатне једнократне поделе јавном сектору и пензионерима од вишка у буџету.

Влада Србије ове године је планирала три повећања плата – у јануару, априлу и октобру – која ће зависити од инфлације у овој години и раста бруто друштвеног производа (БДП) у 2010. години. Пројекције су говориле да се у априлу може очекивати раст од 2,95 одсто, а у јануару и октобру по два посто.

Али већ у априлу биће промена јер је инфлација после прва два овогодишња месеца била скоро три одсто, а у Министарству финансија тек ће средином месеца знати колика је била мартовска инфлација, а самим тим и повећање. Крајем априла у том министарству ће знати има ли вишка у буџету и како ће га поделити.

Раније су постојале две опције за поделу вишка: увећање планираних процената или једнократна подела. Управо је подела вишка задала Влади Србије велике проблеме захваљујући штрајковима у полицији и просвети.

-tabelA_POVECANJA_origh

Наиме, Влада је помало неспретно почетком године, осим планираних процената, обећала додатни раст зарада и пензија ако у буџету буде више пара, при чему је споменуто да ће бити у плусу неких 10 милијарди динара. Притисци синдиката су се појачали, па се јавио и ММФ са опоменом да ће склопљени аранжман пропасти ако се повећају законски утврђени проценти јер ће то повећати јавну потрошњу. Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду, истиче да се прво треба запитати да ли ће бити вишка у буџету, па тек онда како га поделити. Закони кажу да плате и пензије у априлу могу да буду повећане у износу тромесечне инфлације, која ће вероватно бити око четири одсто, а држава је планирала да ће повећање бити око 2,95 одсто. Због тога ће бити већи расходи по овом основу, што ће умањити евентуални вишак у буџету.

– Због инфлације су повећани приходи, али и расходи, то заборављају многи. Очекивање вишка пара у буџету је илузија – опомиње Арсић.

Он истиче да, ако има вишка пара у буџету, онда треба размислити да ли је оправдано потрошити их на повећање плата у јавном сектору и пензија јер су инвестиције много важније и даће више резултата на дужи рок, и то за све. – Ако се на крају ипак реши да се вишак потроши на веће плате, онда је најмање лоше решење да то буде једнократно, а не повећање основице, што ће нас скупо коштати наредних година јер ћемо, уместо смањења, имати повећање јавне потрошње. Где нас је таква политика из претходних година довела, сви видимо – подсећа члан Економског савета премијера.

Мере Владе Србије оцениће борд директора ММФ-а, који за неколико дана одлучује о завршетку сарадње с нашом земљом. У писму о намерама, које је Влада Србије послала ММФ-у, пише да ће евентуални вишак искористити за једнократну исплату. – То би требало да задовољи ММФ. наводи извор из Владе Србије.

Миладин Ковачевић, заменик директора Републичког завода за статистику, каже да ММФ очекује од Владе извештај како ће поступити с притисцима синдиката.

Е. Б.