TANJUG

 

ucionica-527

Sindikat “Nezavisnost” i Unija sindikata odlučili da nastave štrajk. “Nezavisnost” će skratiti časove na 30 minuta, Unija pokreće peticiju za smenu ministra prosvete.

Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučili su danas da nastave štrajk u školama i ne potpišu sporazum sa Vladom Srbije koji predviđa isplatu zaostalih jubilarnih nagrada i otpremnina.

Iz Unije su prepustili školama da sutra odluče da li će potpuno obustaviti rad ili skratiti časove na 30 minuta, dok će škole, članice sindikata „Nezavisnost“, nastaviti štrajk skraćenjem časova.

Druga dva prosvetna sindikata – Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije u petak su potpisali protokol sa vladom i prekinuli štrajk.

Predstavnici Unije su na današnjoj sednici Glavnog odbora odlučili i da zatraže smenu ministra prosvete Žarka Obradovića koga u tom sindikatu smatraju isključivim krivcem za štrajk i najavili da će sredinom iduće sedmice organizovati protestni skup u Čačku, prvi u nizu, kao „javni revolt zbog urušavanja i propadanja obrazovnog sistema“

Predsednik Unije Leonardo Erdelji rekao je da ne očekuje dalje pregovore sa Vladom Srbije.

Pedsednik sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je precizirao da taj sindikat neće potpisati protokol sa Vladom Srbije, jer „protokol nije jasan i nema preciznog dogovora o povećanju zarada prosvetnih radnika“.

On je dodao da su članovi „Nezavisnosti“ spremni da iniciraju dalje pregovore sa vladom i pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Sindikat „Nezavisnost“ ima 480 članica, a Unija 729.

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije u petak uveče su postigli sporazumu sa Vladom Srbije, prema kome će zaposlenima u prosveti biti isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu.

Ministar prosvete je posle potpisivanja protokola rekao da sporazum previđa, pored povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetskom sistemu za 2011. godinu, isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu i isplate doprinosa.

On je dodao da će ispunjenje obaveza iz protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od ekonomske situacije i pozvao đake da se od ponedeljka vrate na nastavu.