TANJUG              ses

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada, kao i da nije došlo do približavanja stavova zahteva prosvetnih i zdravstvenih radnika sa predlozima Vlade Srbije.

„Ipak, imali smo intenzivan dijalog i nadam se da ćemo kroz socijalni dijalog doći do rešenja problema zdravstvenih i prosvetnih radnika“, rekao je on.

Ljajić je nakon sednice SES-a na konferenciji za novinare objasnio da Ministarstvo finansija još uvek pravi kalkulacije o mogućnostima povećanja minimalne cene rada po radnom času, kako ne bi došlo do ugrožavanja makroekonomske stabilnosti i predviđanja u budžetu za 2011. godinu.

On je podsetio da sindikalci traže da minimalna cena rada po radnom času iznosi 105 dinara, dok su poslodavci spremni da prihvate cenu od 96 dinara.

„Dogovor je da na idućoj sednici SES donesemo odluku o minimalnoj zaradi, odnosno minimalnoj ceni rada, a ukoliko se ne postigne saglasnost, Vlada će o tome odlučiti onako kako je zakonom i predviđeno“, kazao je Ljajić.

Ministar je najavio i da će sledeće sedmice biti održana posebna sednica Socijalno-ekonomskog saveta posvećena ekonomskim i privrednim kretanjima u Srbiji za 2011. godinu, na kojoj će, kako je kazao, učestvovati najviši predstavnici Vlade Srbije, a možda i premijer Mirko Cvetković.

„Cilj nam je da uz učešće svih socijalnih partnera intenziviramo socijalni dijalog u Srbiji i nadam se da ćemo na ovaj način dati dodatni impuls socijalnom pregovaranju u Srbiji“, rekao je Ljajić ukazujući da je sednica SES-a održana posle duže pauze, pošto je sve učesnike dijaloga za sto vratila „zajednička muka“

Socijalno ekonomski savet doneo je i preporuku ministru Ljajiću da potpiše prošireno dejstvo dva granska kolektivna ugovora, za oblast građevine i građevinske industrije i za oblast poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede.

Predsednik SSSS Orbović je govoreći o štrajkovima u javnom sektoru rekao da očekuje da će sindikalci i predstavnici resornih ministarstava veoma brzo doći do rešenja sadašnjih problema, ali da to ne otklanja uzrok problema.

Prema njegovim rečima, ukoliko se na narednoj sednici ne postigne saglasnost o minimalnoj ceni rada, postavlja se pitanje da li Socijalno-ekonomski savet uopšte u budućnosti treba da raspravlja na tu temu.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak istakao je da je rasprava o štrajkovima bila veoma uspešna dodajući da misli da štrajkova sada ne bi ni bilo, da su takve rasprave vođene u septembru ili oktobru prošle godine.