Нова правила за ђаке и наставнике

Навику да одмах после часова журе кући, наставници ће морати да забораве, а бубање напамет неће бити награђивано петицом, предвиђа Стратегија развоја образовања до 2020. године.

Стратегија развоја образовања за будући образовни систем објављена је на сајту надлежног министарства. Убудуће ће бити много новина, али и посла, поручују стручњаци. Један од циљева је да се до 2020. године број високообразованих грађана од 30 до 35 година удвостручи.

 

Бубање напамет, које ишчили брзо из главе сваког ђака, више неће бити награђивано петицом. Њу ће моћи да добије само онај који зна да примени научено.

 

То ће, како објашњава координатор стратегије образовања Иван Ивић, значити да ће, на пример, ако ученици уче стране језике, критеријум научености бити да ли знају да се служе тим језиком.

„Да бисмо то остварили, имаћемо наставу која у великој мери практикује језик и комуникацију на том језику у току школовања. Тако је и за све друге области“, навео је Ивић.

Стару навику да одмах после часова журе кући наставници ће морати да забораве.

„Наставник има пуно радно време. Они који добро раде могу да напредују и да добију већу плату за то. У крајњем случају, биће и отпуштања оних који лоше раде“, наводи Ивић.

Запослени у школама кажу да су промене нужне, али и да ће и они који су навикли на нерад негодовати.

Милена Бичанин из Основне школе „Дринка Павловић“ каже да зна да ће отпора бити, али очекује да они, ипак, не укоче процес и да се не сведе све на тумачење „ми смо све то радили, ми то све знамо“.

Бројне новине биће и у високом образовању. Студенти ће, према успеху, бити сврстани у три групе. Најбољи из сиромашнијих породица студираће о трошку државе, а за суфинансирајуће и самофинансирајуће обезбеђене су посебне погодности.

„Имају приступ подизању кредита који је знатно повољнији него што су стандардни кредити у овој земљи. За сваки посао, па и за студирање, мора се преузети одговорност“, каже координатор Стратегије образовања Властимир Матејић.

Такво решење је праведније, кажу стручњаци. Студирање може да буде само годину дуже од предвиђног програма. У противном, студент студије плаћа сам.

РТС