djaci2

Predstavnici tri sindikata trebalo bi danas da nastave razgovore sa ministrima prosvete i finansija, Žarkom Obradovićem i Dianom Dragutinović, o zahtevima za povećanje zarada.

Kako je Tanjugu ranije rečeno u Ministarstvu prosvete, ministar Obradović pozvao je u ime Vlade Srbije predstavnike sindikata na nastavak razgovora o predlogu protokola.

Početak sastanka zakazan je za 16:30 časova u zgradi Ministarstva finansija.

U novom predlogu sindikata traži se povećanje zarada u 2011. godini kroz korekciju koeficijanata i to od zarade za maj za pet odsto i potom od zarade za oktobar za još pet procenata.

U aprilu, plate će se usklađivati sa indeksom potrošačkih cena u pethodna tri meseca, dok će u oktobru plate biti usklađene

sa indeksom potošačkih cena u prethodnih šest meseci, uz uvećanje za polovinu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u pethodnoj godini, navedeno je u zahtevu.

Sindikati traže da se do kraja marta isplate zaostale otpremnine zaposlenima koji su otišli u penziju, kao i da se jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu isplate najkasnije do 30. septembra, a za ovu godinu do kraja decembra.

Takođe, prosvetni radnici traže da do kraja marta započnu pregovori o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnog kolektinvog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, navedeno je u predlogu protokola objavljenom na sajtu sindikata.

Predstavnici vlade i dva od četiri reprezenativna sindikata, postigla su 4. februara dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Dva sindikata, nezadovoljna protokolom – Unija prosvetnih radnika i sindikat „Nezavisnost“ nastavila su štrajk započet 28. januara, a njima se pridružio i treći, Sindikat radnika u prosveti, čiji je predsednik Slobodan Brajković u međuvremenu povukao potpis sa protokola.

Predsednik najvećeg sindikata, Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović potpisao je protokol i „njegov“ sindikat je izašao iz protesta.

Ministar Obradović rekao je za B92 da se nazire kraj štrajka prosvetnih radnika i da veruje da će do dogovora doći, a da će o zahtevima prosvetara za većim platama odlučiti ministarka finansija Dragutinović.