Osamnaestogodišnji Veljko Martinović, učenik Srednje ekonomske škole u Novom Sadu, pobednik je kvalifikacionog takmičenja u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“, održanog juče u Kulturnom centru Novog Sada. Drugo mesto pripalo je Kristini Vojvodić, a treće Milošu Uboviću.

„Presrećan sam i ponosan što sam uspeo da pobedim na ovakvom takmičenju“, kazao je za Tanjug Martinović, dodajući da je čast naći se u polufinalu.

On je istakao da pobedu nije očekivao, ali da joj se potajno nadao. Tema ovogodišnjeg takmičenja je citat Zorana Đinđića – „Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma“.

Organizatori takmičenja u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“ su Demokratska stranka i Fondacija dr Zoran Đinđić, a u znak sećanja na prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika DS.

Ovo je sedma godina da se održava takmičenje.

„U kvalifikacijama u Novom Sadu nastupilo je 11 besednika. Pobednik je obezbedio plasman u polufinale koje je na programu 3. marta i koje će se održati u Novom Sadu i u Nišu“, rekla je u ime organizatora Jadranka Jovišić, poslanica u republičkom parlamentu.

Ona je podsetila da je finalno takmičenje, po tradiciji, na programu 12. marta u Beogradu, odnosno na dan kada je 2003. godine u atentatu ubijen premijer Srbije Đinđić.

Nastup besednika u Novom Sadu ocenjivao je stručni žiri u kome su bili Ana Tomanova, potpredsednica Vlade Vojvodine, Gordana Dimić, glumica Srpskog narodnog pozorišta, Radoje Čupić, glumac SNP, Laslo Blašković, direktor Kulturnog centra Novog Sada i Andrej Bursać, član gradskog veća Novog Sada za kulturu.

Prema rečima Tomanove, odluku o pobedniku žiri je doneo jednoglasno.

BLIC