ugs-lv

УГС НЕЗАВИСНОСТ ће, заједно са СССС, учествовати у програму обележавања Празника рада, одлучили су Извршни и Главни одбор УГС НЕЗАВИСНОСТ, на својим седницама.
Манифестације поводом 1. маја трајаће више дана, а одвијаће се у неколико градова у Србији.
Обележавање Празника рада започеће 28. априла, одржавањем заједничке конференције за медије на којој ће бити најављен програм обележавања овог радничког празника и најављен заједнички ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС две репрезентативне синдикалне централе. Проглас ће бити прослеђен свим синдикалним организацијама УГС НЕЗАВИСНОСТ и СССС, објављен 30. априла на сајту оба синдиката и у средствима јавног информисања и прочитан на централној манифестацији планираној за 1. мај на Тргу Николе Пашића у Београду. Истог дана у Београду и већим градовима Србије лепиће се пригодни плакати са првомајском поруком.
Наредна два дана, 29. и 30. априла, у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу организоваће се кампања, посвећана достојанственом раду, афирмацији и унапређивању права запослених, уз поруке везане за 1. мај. У Београду ће се кампања одвијати на 5 пунктова (Теразије, Трг Николе Пашића, Славија, Кнез Михајлова, Ушће) у времену од 12 до 15 часова, а у осталим градовима, према договору два синдиката, на 2 или три пункта, у истом временском периоду.
На пунктовима на којима треба да се окупе активисти оба синдиката (барем по 20 из сваког синдиката) видно обележени препознатљивим симболима (мајце, капе, прслуци са натписом…), са заставама, паролама, уз пригодну музику преко разгласа, грађанима ће се делити пригодни флајери и леци.Текст за плакате, флајере и летке, осмислиће посебна група састављена од представника оба синдиката, а биће усвојени на наредном заједничком састанку.
На сам празник, 1. маја, одржаће се тзв. “Раднички парламент“ – скуп репрезентативних представника свих гранских синдиката и синдикалних организација УГС НЕЗАВИСНОСТ и СССС, претежно из Београда. Скуп ће бити одржан испред Дома синдиката, на Тргу Николе Пашића, са почетком у 10 и 30 часова. Рачуна се са 1.000 до 1.500 учесника, синдикалних активиста оба синдиката.
Целокупан програм првомајског скупа биће осмишљен накнадно, уз могућност да, осим обраћања председника обе репрезентативне синдикалне централе и читања ПОГЛАСА, буде изведен и краћи пригодан културни програм – перформанс, који би заинтересовао и остале грађане и побудио пажњу јавности.
Након скупа на Тргу Николке Пашића, учесници ће “прошетати“ до Славије и положити цвеће на споменик Димитрија Туцовића, а у повратку, симболично, оставити првомајске поруке испред Владе Републике Србије.