Одржавањем Научног ђачког парламента у Народној скупштини, Србија трећи пут обележава Светски дан науке. У свету, тај дан се слави од 2002. године.

Светски дан науке обележава се данас у Србији одржавањем Научног ђачког парламента у Народној скупштини Републике Србије.

Naucni-djacki-parlament.jpg

Како се наводи у саопштењу Центра за промоцију науке, ове године Светски дан науке одржава се са поруком да истакне потребу за јачањем дијалога и размене између студената и научника, као и  упознавањем ученика са парламентарним процедурама за науку и истраживања.

Научни ђачки парламент одржава се од петка, 8. новембра до недеље, 10. новембра, у Дому Народне скупштине Србије.

Током три дана, ученици су се упознали са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада скупштине. Кроз радне групе и у раду са научницима, ђаци су дискутовали о најновијим питањима на тему „Будућност нашег града“.

Око 2.000 ученика из целе Европе учествоваће у 20 националних парламената. Сто одабраних ће имати прилику да учествује на завршном Европском ђачком парламенту, који ће се одржати током конференције Европског научног форума у Копенхагену 2014. године.

Поред Светског дана науке, који Република Србија обележава као чланица УНЕСКО, 2011. године је, одлуком Владе, установљен и национални Дан науке, 10. јул, дан рођења Николе Тесле.

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва.

Тим поводом УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке.