Zarko-Obradovic.jpg

Потез муфтије Муамера Зукорлића и објављивање фатве којом се ученицима и родитељима забрањује присуство часовима веронауке у школама апсолутно је недопустиво, каже министар просвете Жарко Обрадовић.

Министар просвете, образовања и науке Жарко Обрадовић осудио је наредбу Муамера Зукорлића којом се, у средњим и основним школама у Србији деци забрањује учење исламске веронауке, оценивши да такав став муфтије представља дубоко мешање вере и политике у образовни систем

Обрадовић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је то апсолутно недопустиво.

Образложење које је написано у тој наредби је срамотно. Зукорлићу неке ствари очигледно нису јасне или покушава да их јавности представља на другачији начин, рекао је Обрадовић.

Министар је објаснио да састав вероучитеља какав је сада постоји већ четири године и да њих предлажу верске заједнице. Списак је раније потврђивало Министарство вера, а сада то чини владина Канцеларија за вере и прослеђује га школама.

То само по себи довољно говори, закључио је Обрадовић.

Мешихат Исламске заједнице у Србији којим руководи муфтија Зукорлић издао је јуче фатву, односно наредбу којом се од родитеља тражи да не пуштају децу на верску наставу коју у школама држе вероучитеји лојални Исламској заједници Србије на чијем челу је реис-ул-улема Адем Зилкић.

РТС