Не знам на чему ће Министарство просвете штедети док Влада не одлучи о мерама за решавање кризе, рекао министар Жарко Обрадовић. Министарство ће половином јула предложити парламенту да се поједностави поступак признавања страних диплома, најавио Обрадовић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић изјавио је да још не зна на у чему ће то Министарство штедети и да ли ће за науку бити смањен буџет, док Влада Србије не одлучи о мерама за решавање економске кризе.

Zarko Obradovic.jpg

„Још се није разговарало о свим мерама Владе за решавање економске ситуације. Тек након тога видећемо унутар нашег министарства, као и свих осталих, шта је то што може бити план уштеде, а шта је нешто што се мора користити за потребе образовања и науке, односно истраживања“, рекао је Обрадовић новинарима након седнице Ректорског савета.

Министар је поновио да се за половину јула очекују измене Закона о високом образовању, а да ће се тицати признавања диплома са иностраних факултета.

Обрадовић је подсетио да су студенти који су факултете завршили у иностранству на недавном јавном слушању у српском парламенту рекли да процес признавања диплома траје дуго и да је прескуп.

Зато ће ресорно министарство, како је објаснио, изаћи пред посланике са предлогом да се поједностави поступак признавања тих диплома.

Обрадовић је најавио да ће највероватније отварањем поглавља о образовању и науци приликом придруживања ЕУ, бити неопходно и доношење новог закона о високом образовању.

„Очекујем када почну преговори са ЕУ, када се отвори поглавље у вези са образовањем и науком, да ћемо видети да ли има ствари које и тада треба да буду део измена и допуна, односно садржаја новог закона“, поручио је Обрадовић.

РТС