Na državnim visokoškolskim ustanovama će biti mesta za 36.233 budžetska brucošaOBRADOVIĆ: Upisati samo akreditovane fakultete

Beograd – Naredne školske godine o državnom trošku moći će da se školuju 36.233 studenta, i to na osnovnim, master i strukovnim studijama. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradovićizjavio je juče da je broj budžetskih studenata povećan za 3,2 odsto u odnosu na lane.

On je rekao da su prilikom utvrđivanja kvota poštovani predlozi visokoškolskih ustanova i da su konsultovani Nacionalna služba za zapošljavanje i Privredna komora Srbije. Ministar je poručio budućim studentima da upisuju samo akreditovane studijske programe na akreditovanim fakultetima.

Na Beogradskom univerzitetu na osnovnim studijama biće mesta za 9.338 budžetskih studenata, na Univerzitetu umetnosti 282, na Univerzitetu u Novom Sadu 4.975, a na Univerzitet u Prištini 1.049. Na Niškom univerzitetu moći će da se upiše 2.908 budžetskih brucoša, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 605 i na Univerzitetu odbrane 215.

Na visokim školama odobreno je 6.975 budžetskih mesta, od čega 1.235 u Pokrajini. Na master studijama o državnom trošku moći će da se školuje 7.686 studenata. Ministar prosvete je rekao da će Vlada naredne školske godine finansirati i doktorske studije, ali da je odluka o tome ostavljena na kasnije.

– Vlada i Ministarstvo prosvete neće dozvoliti povećanje školarina. Za vreme rada ove vlade svojski smo se trudili da pomognemo svim fakultetima. U javnosti se pojavljuje tvrdnja da država duguje univerzitetima novac za materijalne troškove, što je tačno. Ali, taj dug nije nastao za vreme mandata ovog ministarstva, većtokom 2004 i 2005. godine. Deo tih dugovanja smo vratili, ali nismo uspeli sve – rekao je Obradovićodgovarajući na pitanje Danasa.

Obradovićje istakao da je strategija obrazovanja završena i da će predlog tog dokumenta biti prosleđen aktuelnoj vladi na usvajanje.

Prijavljivanje

Učenici koji nameravaju da upišu specijalizovane srednje škole još danas mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita, u odgovarajućoj srednjoj školi. Prijemni će biti održani od 8. do 10. juna, a konačni rezultati će se znati do 15. juna. Primljeni đaci će se upisivati tek nakon polaganja završnog ispita, jer su svi učenici koji završavaju osmi razred obavezni da izađu na malu maturu.

DANAS