studentiМинистар просвете и науке Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас да је стратешки приоритет Србије повећање броја високообразованих људи, као и да је потребно рангирање универрзитета ради подизања квалитета и нивоа знања.

Циљ је, дакле, да имамо доступно и квалитетно високо образовање, рекао је Обрадовић на међународној конференцији о квалитету у високом образовању.

У светским оквирима, рекао је Обрадовић, квалитет високог образовања највише се мери и изражава кроз рангирање универзитета

Србија има два века богату и успешну традицију високог образовања и по резултатима припада европском простору високог образовања, рекао је он.

Према речима Обрадовића, Србија има седам државних универзитета, осам приватних и осам приватних факултета који нису у саставу универзитета, на којима се школује више од 240.000 студената.

Обрадовић је, међутим, указао да је трансфер знања и технологија у секторе производње, услуга и друштвених делатности недовољан.

Наша настојања да изградимо модерну тржишну привреду тек треба да доведу до успостављања цикличног ланца између образовања, истраживања, њихове примене, односно привреде и повратног остваривања профита који ће се поново улагати у образовање и истраживање, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да је рангирање потребно ради подизања квалитета, повећања нивоа знања, развоја сарадње између универзитета, професора, студената, као и дистрибуције знања.

Председник Европске асоцијације универзитета Жан Марк Рап рекао је да ова асоцијација окупља више од 850 универзитета из 47 држава Европе и 35 ректорских конференција.

У Европи не постоји јединствени систем квалитета високог образовања, али стандарди Европске уније су смернице које дају оквире за добро праксу, рекао је Рап.

РТВ