Министарство просвете, науке и технолошког развоја тражиће од Јавног сервиса да образовање добије већи значај и простор у телевизијском програму, рекао министар Жарко Обрадовић. Образовање и наука су често на крају лествице и неретко се дешава да буду изостављени због других „важнијих ствари“, каже Обрадовић.

Zarko-Obradovic.jpg

Министар Жарко Обрадовић најавио је да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја тражити од Јавног сервиса да образовање добије већи значај и простор у телевизијском програму.

„То не можемо да тражимо од других, али од Јавног сервиса можемо. То није потреба Министарства, то је потреба Србије“, рекао је Обрадовић агенцији Бета.

Министар је напоменуо да образовни програм треба да врати стару славу и да, ако не постоје средства за нове телевизијске продукције, треба емитовати старе серије, попут Опстанка или серија Тимотија Џона Бајфорда.

„Током четири године, на Јавном сервису нисмо успели да добијемо сат времена за емисију која би се бавила значајем образовања и науке за развој Србије. То довољно говори само по себи“, навео је Обрадовић.

Обрадовић је указао да се РТС образовањем бави кроз спорадичне случајеве, али да не постоји концепт.

„У информативним емисијама образовање и наука су често на крају лествице и неретко се дешава да буду изостављени због других ‘важнијих ствари’. У целини информативног програма Јавног сервиса образовање треба да добије место које заслужује, сагласно значају за убрзан и савремен економски, привредни, технолошки и културни развој Србије“, навео је Обрадовић.

РТС