Žarko Obradović izjavio je u Kruševcu da postoje dve ideje za unapređenje obrazovanja u tom gradu – jedna je osnivanje nove srednje škole za prekvalifikaciju kadrova, a druga počecetak procesa stvaranja univerziteta

“Kada je reč o srednjoj školi, potrebno je napraviti elaborat opravdanosti osnivanja, polazeći od onoga što Kruševac ima u strukturi privrede i očekujem da će gradske vlasti dostaviti Ministarstvu prosvete taj projekat, kako bismo mi, nadam se, dali pozitivno mišljenje”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Govoreći o nameri lokalne samouprave da Kruševac postane univerzitetski grad, Obradović je kazao da osnivanje visokoškolske institucije, takođe, mora da ima svoj stepen opravdanosti, i da je najpre potrebno da se u tom gradu otvori fakultet.

“Razmišljali smo o fakultetima kojih nema na niškom Univerzitetu, a jedan od njih je i poljoprivredni fakultet”, rekao je ministar prosvete.

On je dodao da je u prethodne četiri godine u Srbiji otvoreno pet fakulteta, između ostalih, otvoreno je odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, zatim odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta iz Niša u Medveđi, kao i odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Kragujevca u Vrnjačkoj banji.

Ministar prosvete je danas prisustvovao i otvaranju rekonstruisanog područnog odeljenja OŠ Vladislav Savić Jan u Bovnu, za koje je iz gradskog budžeta opredeljno više od pet miliona dinara.

Tom prilikom, Obradović je kazao da u Srbiji ima nekoliko stotina škola kojima je potrebna rekonstrukcija, te da će Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom i kompanijom “Novosti” do 1. septembra opremiti oko 800 objekata.

Uslovi u tim objektima su takvi da ne zadovoljavaju osnovne standarde, kazao je Obradović i dodao da će nakon realizacije ovog projekta, svi učenici imati iste uslove što je i plan ministarstva prosvete.

AKTER