zarko obradovic 2

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је да ће, према најновијим подацима од школских управа, све школе у Србији данас почети да раде.

Донета је јединствена одлука за све школе да се школска година продужи за недељу дана. С обзиром на неуједначен број изгубљених дана, школе имају обавезу да до првог марта доставе Министарству појединачне предлоге надокнаде преосталих часова, рекао је Обрадовић данашњем „Пресу“.

На питање да ли ће бити померени термини полагања мале матуре и пријемних испита, он је одговорио да све иде по плану.

„Збирка задатака је одштампана пре рока, ученици су већ урадили један пробни тест, а планира се други пробни тест са непознатим задацима крајем априла. С обзиром на то да ће бити реализована и припремна настава према плану школа, осмаци и њихови родитељи могу бити потпуно мирни. Календар уписних активности је у изради и неће бити битнијих промена у односу на прошлу годину“, објаснио је Обрадовић.

На завршном испиту ове године ученици ће имати 50 одсто непознатих задатака из математике и српског, односно матерњег језика, 25 одсто задатака са измењеним редоследом одговора и 25 одсто познатих задатака. Завршни испит ће се постепено мењати по обиму и структури до 2014. године, када ће бити реализован у пуном обиму, рекао је Обрадовић.

Он је најавио да ће Стратегија српског образовања, документ од националног значаја, бити представљена на конференцији „Добре праксе и партнерства – кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања“, која се одржава у Центру „Сава“ 1. и 2. марта.

Он сматра да Србија у наредним деценијама може да постане регионални центар високог образовања за југоисточну Европу.

„Услов је да наше образовање поново буде препознато по квалитету. Стратешки циљ наше земље јесте повећање броја високообразованих, као и квалитета њиховог образовања“, рекао је Обрадовић.

Он је истакао да су од 8. децембра прошле године, када је СОС линија отворена, примили око 600 позива.

„Обраћају нам се родитељи, сами ученици, а понекад и старатељи и комшије. Стратешки циљ ове акције јесте да се заустави и искорени насиље и да се ученицима омогући безбедно окружење и безбедни услови за учење“, рекао је Обрадовић.

РТВ