DANAS

toma1

Beograd – Glavni odbor GSPRS „Nezavisnost“ odlučio je na jučerašnjoj sednici da prekine štrajk, dok je Sindikat radnika u prosveti Srbije privremeno obustavio štrajk do potpisivanja aneksa sporazuma sa Vladom Srbije, što se očekuje oko 20. aprila.
Sindikati navode da će na sastanku sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem pokušati da usaglase sporne tačke sporazuma koji im je Vlada ponudila u ponedeljak uveče. To se, pre svega, odnosi na nadoknadu umanjenih plata prosvetnim radnicima koji su štrajkovali i preciziranje procenta povećanja plata tokom ove godine. S druge strane, Ministarstvo prosvete je najavilo da će sporazum sa sva tri sindikata prosvetnih radnika biti potpisan danas.

– Tražićemo da se prosvetnim radnicima isplati deo umanjene zarade čim Ministarstvo prosvete odobri planove nadoknade izgubljenih časova. Očekujemo da će normalne isplate početi do 20. aprila. U zavisnosti od škole, ono što je izgubljeno trebalo bi da bude nadoknađeno radnim subotama, održavanjem predčasa ili sedmog časa. Ukoliko bude potrebno i školska godina može da se produži, ali to neće biti za više od sedam dana – rekao je za Danas Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković izjavio je za Danas da će tražiti da se u drugom delu martovske plate prosvetnim radnicima nadoknadi umanjenje za februar i mart.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da će sve škole od danas raditi punim kapacitetom. On je naveo da ništa od onoga što je planirano u ovom polugodištu neće biti dovedeno u pitanje, pa ni prolećni raspust.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u 79,3 odsto škola nastava se juče održavala normalno, dok su u 20,5 odsto škola časovi bili skraćeni na 30 minuta.