BEOGRAD – U petak će nastava biti potpuno obustavljena u više od 1.000 osnovnih i srednjih škola, dok će u 740 biti skraćeni časovi na 30 minuta, odlučili su sinoć sindikati prosvetnih radnika nakon neuspešnih razgovora u Ministarstvu prosvete.

Tomislav Živanović, predsednik Sindikata „Nezavisnost”, kaže da im je Vlada ponudila parcijalno isplaćivanje jubilarnih nagrada i otpremnina sa zahtevom da se štrajk odloži do aprila, što prosvetari nisu prihvatili. Vlada je ocenila da zahtevi sindikata za veće plate nisu realni, jer bi sa 20 milijardi dinara znatno povećali javnu potrošnju.

– Štrajk nije reverzibilan i ne dolazi u obzir da tek u aprilu nastavljamo pregovore – kaže za „Blic” Živanović i dodaje da iako se juče očekivalo da će Vlada ponuditi na 7,5 dodatnih četiri odsto povećanja, to se nije desilo.

On je još dodao da su proteklih dana prosvetari u školama trpeli „jezive pritiske” i da su nekima čak direktori pretili otkazom. Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), istakao je da nijedan zahtev četiri sindikata o povećanju plata nije prihvaćen i da će i oni od naredne sedmice stupiti u generalni štrajk. On je rekao da je SOS tražio usklađivanje koeficijenta za sve zaposlene u obrazovanju i to ukupno od 18 odsto, odnosno povećanje za još jednu platu, a koja bi srazmerno bila podeljena na 12 meseci.

– Uspeli smo da rešimo pitanje jubilarnih nagrada za 15.000 prosvetara, za poslednje tri godine, a biće isplaćene i otpremnine onima koji su u penziju otišli od septembra – kaže Pavlović.

Blic