РТВ

Настава у већини школа у Србији почеће у понедељак, 20. фебруара, изјавио је начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић. Он је додао да ће само 64 школе остати затворене због проблема са прокишњавањем. У Војводини ће већина ђака у понедељак поново морати да седне у школске клупе, а просветари ће морати да појачају дежурства.

Настава у већини школа у Србији почеће у понедељак, 20. фебруара, изјавио је начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић. Он је додао да ће само 64 школе остати затворене због проблема са прокишњавањем. У Војводини ће већина ђака у понедељак поново морати да седне у школске клупе, а просветари ће морати да појачају дежурства.

У свим основним и средњим школама у јужној Бачкој и Срему настава ће почети у понедељак, осим можда у две, у којима ће или распоред бити промењен или почетак рада одложен за дан, изјавио је данас Танјугу начелник Школске управе Нови Сад Петар Виђикант.

После ванредног распуста, због снежног невремена које је протеклих дана захватило читаву Србију, највећи број школа, од укупно 204 у та два округа, моћи ће нормално да настави рад, а озбиљнијих проблема с цурењем кровова имају школе у Бечеју и Петроварадину, рекао је Виђикант.

Више од 30 школа имају проблеме с цурењем воде

Због веома лошег стања готово читавог спрата основне школе „Стеван Ђукић“ у Бечеју, настава би ту могла да буде померена за један дан, како би радови били завршени и просторије постале безбедне.

Стара зграда петроварадинске основне школе засад није у функцији, па ће ученици, највероватније, бити пребачени у међусмену у централни објекат те школе, како би настава могла да почне према плану, објаснио је он.

Виђикант је додао да су тој школској управи, протеклих снежно-ледених дана стигле пријаве из више од 30 школа које имају озбиљнијих проблема с цурењем воде, нарочито из оних које имају равне кровове, па је из безбедносних разлога потребно што пре санирати те последице невремена.

Наставници и друго особље у највећем броју школа и сами су организовали чишћење снега, а много тога набоље ће се променити и предстојећег викенда, тако да настава у понедељак може неометано да почне, рекао је начелник Школске управе Нови Сад.

Тмушић: Само 64 школе неће почети са радом

И начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић је најавио да ће настава у већини школа у Србији почети у понедељак, 20. фебруара, наводећи да само 64 школе неће тог дана почети са радом.

„Преко школских управа смо добили податке који показују да од 1.796 школа у Србији 64 у понедељак неће почети са наставом“, рекао је Тмушић Танјугу и додао да ситуација може да се промени у наредна два дана.

Указујући да је укупно 176 школа пријавило да има проблем са прокишњавањем, он је казао да од 64 школе које неће почети са радом у понедељак, само у три је то разлог за одлагање почетка наставе.

Тмушић је истакао да ће у Београду настава почети у свим школама и додао да двадесетак школа има проблем са прокишњавањем, али да ће у њима уз добру организацију, изоловање просторија у којима има проблем и организовањем рада у две смене, настава почети.

„Највећи су проблеми са школама које се налазе у планинским пределима, у општинама Тутин, Ивањица, Чачак, Горњи Милановац и Бољевац где има проблема јер због снега не може да се организује настава“, рекао је Тмушић и додао да школе имају обавезу да на време обавесте све родитеље и ученике да ли ће почети са радом у понедељак.

Он је најавио да ће сутра на Републичком штабу за ванредне ситуације министар науке и просвете прецизно са појединостима рећи које школе неће и због чега почети са наставом.

Наводећи да је најбитније осигурати безбедност деце, Тмушић је упутио апел управама школа да у понедељак појачају дежурство имеђу смена, за време одмора, пре и за време наставе јер, према његовим речима, постоји могућност да дође до повређивања ђака због леда или на неки други начин.