Одговор РТС-а министру Жарку Обрадовићу

Од почетка јануара до половине јуна ове године, Културно-образовни програм емитовао је 4845 емисија. Од тога, без емисија Драмског и серијског програма, приказано је 4039 емисија, наводи се у одговору главног и одговорног уредника Културно-образовног програма РТС-а Миодрага Зупанца на тврдњу министра Жарка Обрадовића да се Јавни сервис „образовањем бави кроз спорадичне случајеве и да не постоји концепт“.

Министру просвете, науке и технолошког развоја господину Жарку Обрадовићу

Уважени господине Обрадовићу,

Нажалост, морамо да демантујемо неке Ваше наводе из изјаве агенцији Бета која је објављена 27. августа 2012. и у којој указујете да се Јавни сервис „образовањем бави кроз спорадичне случајеве и да не постоји концепт“. Затим додајете да су „у информативним емисијама образовање и наука често на крају лествице“ и да се „неретко дешава да буду изостављени због других важнијих ствари“.

Од почетка јануара до половине јуна ове године, Културно-образовни програм, са свим својим редакцијама, емитовао је на Првом и Другом програму – 4845 емисија, односно, 138.031 минута програма. Од тога, без емисија Драмског и серијског програма, приказано је 4039 емисија, односно, 98.629 минута.

Подсећамо Вас на неке од емисија Школског програма:

Вита студентис (у којој сте нас почаствовали Вашим учешћем), Животна раскрсница, Свет природе, Дело Ћирила и Методија, Енциклопедија за радознале, Изабери своју књигу, Како научити математику, Наша планета, Необично о биљкама, Постанак и опстанак ћирилице, Приче о речима… (Укупно 71 вишеепизодна серија).

Дечја:

Плава птица (по идеји Џона Тимотија Бајфорда), Блеја, Занимање дете… (Укупно 42 вишеепизодне серије).

Општеобразовна:

Све боје живота, Европа и Срби, Млади таленти Србије, Образовно огледало, Породични кругови, Видик… (Укупно 28 вишеепизодних серија).

Научна:

Хоризонт, Историја науке, Календар кроз векове, Научни кафе, Контекст 21, Светски изазов, Успон идеје… (Укупно 36 вишеепизодних серија).

Еколошка:

Еко караван, Вода за све, Еко-фајл, Животна средина и здравље, Будућност хране… (Укупно 20 вишеепизодних серија).

Историографија:

Трезор, Време телевизије… (Укупно 238 појединачних емисија).

Документарна:

Моја лепа Србија, Хиландарске приче, Моравске приче, Покретна прошлост, Странац у Србији, Траг у простору, Заборављени умови… (Укупно 55 вишеепизодних серија).

Култура и уметност:

Метрополис, Беокулт, Арт зона, Други век, Либела, Савремени писци, Читање позоришта, Кругови поезије… (Укупно 19 вишеепизодних серија).

Као и сваке године, отпочели смо утврђивање програмске концепције за наредну годину. Планирамо нове серије, емисије и посебне програме обележавања изузетно значајних датума из наше историје и културе.

Програмску концепцију Културно-образовног програма одобрава Програмски одбор Јавног сервиса и Програмски одбор РРА, који потврђују да испуњавамо све услове задате функције Јавног сервиса и одају признање да смо једина домаћа телевизијска станица која систематски испуњава своју образовну и културолошку мисију. Наравно, увек се може више, боље и – тачније.

С поштовањем:

Миодраг Зупанц

Главни и одговорни уредник

Културно-образовног програма РТС-а

Београд, 27. август 2012.

РТС