ПОЛИТИКА

gimnazija-foto-d-jevremovich

Форум београдских гимназија тврди да је одлука саопштена, у Министарству просвете без коментара

Реформа средњег стручног образовања померена за годину дана

Реформа гимназија, најављена за почетак школске 2011/12. године биће одложена, као и реформа средњег стручног образовања.

Ову информацију објавио је јуче Форум београдских гимназија, наводећи у саопштењу да је одлуку Министарства просвете да одложи почетак реформе на округлом столу у Привредној комори Србије присутнима јавно саопштио званичник Министарства просвете. „Разлози су многобројни, а доминирају следећи: противљење Националног просветног савета, Националног савета за средње стручно образовање и заједнице гимназија. Главна замерка је била да прво треба донети стратегију образовања и стандарде постигнућа, па тек затим кренути у реформу”, образлаже се у саопштењу Форума београдских гимназија. Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија, каже да је учеснике округлог стола посвећеног настави информатике у реформисаним гимназијама представник Министарства просвете обавестио да ће реформа гимназија и средњих стручних школа бити одложена за школску 2013/14. годину.

– Још се не зна како ће изгледати општа матура која ће бити улазница за факултет и која ће се знања ученика проверавати. Без тога, што је крајњи циљ гимназијског образовања, не можете да правите наставне планове и програме. Ситуација са средњим стручним школама је још компликованија, јер ђаци се школују за бројне образовне профиле, а имају и стручну матуру, што све треба да се стандардизује и добро осмисли – истиче Сокић.

У Министарству просвете, међутим, информација о томе да се реформа одлаже није се могла јуче проверити, будући да није било никога доступног за изјаве на ту тему. У Националном просветном савету, с друге стране, кажу да никакав званични документ о одлагању реформе до сада нису добили. Професор др Десанка Радуновић, председник Националног просветног савета, изјавила је да је ово тело упутило Министарству просвете захтев да реформа буде одложена, али да одговор нису добили.

– Могло се чути да ће се усвојити измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којима би се одложила реформа гимназија, да се та могућност разматра, али званично немамо никакву потврду о томе – рекла је др Радуновић.

Национални просветни савет је, иначе, крајем 2010. године затражио од Министарства просвете да се реформа гимназија одложи за 2012. годину, истичући да нема довољно времена да се нови наставни планови донесу и усвоје на задовољавајући начин. Помоћник министра просвете, Богољуб Лазаревић, поводом тих захтева својевремено је указао на то да Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа да наставни планови и програми у области образовања треба да буду иновирани за школску 2011/12. годину, али у Националном просветном савету нису искључивали могућност да њихов захтев ипак буде усвојен. Да ли се то десило, јуче се није могло званично потврдити ни у Заводу за унапређивање васпитања и образовања, јер ни њима није стигао никакав документ из Министарства просвете нити су званично обавештени да је донета одлука о одлагању реформе средњег образовања.

Ј. Чалија