НЕМА УСЛОВА ДЕ СЕ СПРОВЕДУ ПРОМЕНЕ

Reforma4

Одложена је реформа гимназија, чије је спровођење планирано од првог септембра, тако да се у школској 2011-2012. години наставља с применом важећих наставних планова – потврдио је за ”Новости” помоћник министра просвете и науке Богољуб Лазаревић.

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић каже да се још не зна како ће изгледати општа матура, која ће бити тест за упис на факултете, нити се зна се из којих ће предмета бити провера знања. А, да је усвојен предлог реформе гимназија, од нове школске године информатика би постала изборни предмет и практично је планирано њено избацивање из редовних програма.

Синдикати и професори сматрају да је неопходно да се испуни низ услова да би могло да се крене у реформу планова и програма.

– Ученици би требало да иду у школу само пре подне, да имају највише 10, а не 16 предмета као сада – наводи Сокић. – Морао би да се промени и систем оцењивања.

На одлагању је инсистирао и Национални просветни савет, који је крајем прошле године затражио од Министарства да се реформа одложи за 2012. годину. Они су објаснили да нема довољно времена да се нови наставни планови донесу и усвоје на задовољавајући начин.

ДЕЦЕНИЈУ КАСНЕ

Помоћник министра Богољуб Лазаревић образлаже да наставни планови и програми у гимназијама нису мењани протеклих десет година. Он напомиње да ће бити уведени тек након усвајања стандарда постигнућа, као што је прописано Законом о основама система образовања и васпитања.