Tokom vanredne situacije beogradski vrtići će obračunavati samo režijske troškove

Odsustvo mališana opravdano

Sekretarijat za dečju zaštitu grada Beograda uputio je dopis direktorima svih 17 predškolskih ustanova da se zbog proglašenja vanredne situacije u Republici Srbiji odsustvo dece iz vrtića smatra opravdanim, to jest da za vreme vanredne situacije treba obračunavati samo režijske troškove za dane odsustva deteta iz vrtića.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić napomenula je da su svi beogradski vrtići od juče otvoreni i da nema nikakvih problema u njihovom snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, kao i da je znatno smanjen broje dece u odnosu na prethodnu nedelju.

– Prosečna prisutnost dece u beogradskim vrtićima iznosila je oko 20 procenata. U skladu sa brojem dece, u svim vrtićima se pravi organizacija rada i neće biti skraćenog radnog vremena. Pratićemo situaciju i kako roditelji budu dovodili decu, tako ćemo i prilagoditi rad vaspitača, napomenula je Jovčićeva.

Topli radijatori

Svi toplotni izvori Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“ i dalje su u dvadesetčetvoročasovnom režimu proizvodnje i distribucije toplotne energije. Kako saopštavaju iz ovog preduzeća, problema nema ni u proizvodnim pogonima niti na distributivnoj mreži. Zbog niskih spoljašnjih temperatura vazduha, ovaj režim rada bez prekida je na snazi od 25. januara, kako je i predviđeno gradskom odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u ovakvim slučajevima. B. R.

Produženi boravak još danas

Produženi boravak u osnovnim školama biće organizovan još danas, a zbog malog odziva dežurstva se od sutra ukidaju, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije Beograda. Prema ranijoj odluci dežurstva su bila planirana do petka, ali je, nakon analize jučerašnje situacije, utvrđeno da potreba za organizovanjem produženog boravka postoji samo u 64 škole od 165 osnovnih škola, odnosno najčešće za jednog do dva učenika po školi, tako da će dežurstva, dok traje vanredna situacija, biti ukinuta.

Za nezaposlene

Nezaposlena lica sva redovna javljanja u Nacionalnoj službi za zapošljavanje koja su im zakazana u narednom periodu, zbog elementarnih nepogoda mogu obaviti po prestanku vanredne situacije, odnosno kada vremenski uslovi to budu dozvoljavali, saopštili su iz NSZ-a. Oni će, kako kažu, korisnicima u potpunosti izaći u susret za vreme trajanja vanredne situacije. N. R.

DANAS