fakulteti

Indeks skuplji i do 21.000 dinara i to u Beogradu i Nišu. – Fakulteti: cena studija nije menjana nekoliko godina

Uprkos ponovljenim apelima ministra prosvete i nauke dr Žarka Obradovića, kao i rektora Univerziteta u Beogradu dr Branka Kovačevića, nekoliko visokoškolskih ustanova ipak je podiglo cenu studija za narednu školsku godinu, kako na osnovnim, tako i na doktorskim studijama. Više školarine predložilo je 20 fakulteta širom Srbije, ali je većina ipak u međuvremenu odustala od poskupljenja indeksa.

Pri svom stavu, da troškovi za godina dana studija moraju da budu povećani, ostalo je osam fakulteta. U „neposlušnosti” dominiraju beogradske visokoškolske ustanove, na kojima ističu da su školarine podignute samo za stopu inflacije.

Iako je cena studija u odnosu na prošlu godinu povećana, u proseku za 10.000 dinara, ima i onih fakulteta koji su poskupeli za dve, ali i za 21.000 dinara. U prestonici je indeks poskupeo na šest fakulteta, kao i na dve visokoškolske ustanove na Univerzitetu u Nišu.

U toku jučerašnjeg dana, nismo uspeli da dobijemo zvanično objašnjenje fakultetskih uprava za ovakav postupak, a ono što se nezvanično moglo čuti jeste da se školarina nije menjala nekoliko godina unazad, kao i da novac neće biti upotrebljen za plate nastavnika, već za sređivanje učionica i kupovinu opreme.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović ponovio je uoči početka prvog upisnog roka da nema razloga da visokoškolske ustanove u Srbiji povećavaju školarine, jer je država izdvojila veći iznos za materijalne troškove fakulteta, a plate su redovne već tri godine. On je upozorio da će, ukoliko fakultet ignoriše tu odluku, ministarstvo reagovati u skladu sa zakonskim mehanizmima i merama.

Na sva tri nivoa studija ove godine o trošku države će se školovati 35.157 studenata, odnosno 3.500 studenata više nego prošle godine. Obradović je istakao da povećanjem kvote neće biti „probijanja” budžeta, jer je ove godine prolaznost studenata nešto slabija, a neki fakulteti su u protekloj školskoj godini upisali manji broj studenata.

Rektor UB dr Branko Kovačević je nedavno novinarima objasnio da neće biti dozvoljeno povećanje školarina, čak ni za stopu inflacije i da će to biti kompenzovano kroz dvostruko veće izdvajanje za materijalne troškove fakulteta. Rektor je naveo da je država prošle godine pokrivala oko 30 odsto realnih materijalnih troškova fakulteta, a da bi ove godine trebalo da pokrije polovinu.

A na Univerzitetu u Novom Sadu najskuplje su doktorske studije, koje koštaju od 110.000 do 200.000 dinara. Najveću izmenu u odnosu na prošlogodišnje cene ima Filozofski fakultet, koji je cenu doktorskih studija sa 120.000 povećao na 200.000 dinara.

Ovu odluku fakulteta, Zoltan Đere, prodekan za finansije Filozofskog fakulteta, obrazlaže činjenicom da školarina nije menjana četiri godine i da ovaj fakultet, za razliku od ostalih, nema projekte sa privredom i drugim delatnostima i ne može da crpi sredstva od njih.

Narednih dana se očekuju potezi prosvetnih vlasti, a upisna trka startuje u sredu.

S. Gucijan