ОСМАЦИ ПОЛАЖУ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Други део завршног испита за осмаке, тест из математике, почео је у 10 сати, и ђаци полажу комбинацију питања под редним бројем један.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић поручио је ђацима да буду сталожени, да не журе и да пажљиво прочитају упутство.

„Имам утисак да су деца у бољем расположењу него њихови родитељи“, рекао је Обрадовић, након што је у директном преносу на РТС-у извукао комбинацију.

Он је навео да је на јучерашњи тест закаснио 231 ученик, али да су и они полагали.

Такође, малу матуру решава и 636 одраслих полазника из Програма „Друга шанса“ и 296 ђака из Републике Српске, рекао је Обрадовић и навео да ће резултати бити објављени после 13 сати на сајту министарства и РТС-а.

Иначе, ученици не могу да „падну“ на малој матури, али треба што боље да ураде тестове, како би себи обезбедили упис у жељену средњу школу.

На јучерашњи испит из српског, односно матерњег језика изашла су 77.432 ученика, што је 99,27 одсто од укупног броја ученика осмог разреда и према извештајима начелника школских управа, први део завршног испита протекао је регуларно.

Тест из математике трајаће два сата, има 20 задатака, од чега је половина непозната, а друга половина су делимично или потпуно познати задаци из збирки.

Прелиминарни резултати мале матуре биће познати 21. јуна, а коначни 25. јуна.

На завршном испиту може се освојити највише 40 поена (по 20 из сваког предмета), а за упис бодује се и успех из шестог, седмог и осмог разреда основне школе. По том основу ученик може освојити највише 60 бодова

Додатне поене доносе успеси на такмичењима у осмом разреду, и то међународним и републичким, које организује Министарство просвете.

Од око 83.000 места у средњим школама, 21 одсто је у гимназијама, 59 одсто у четворогодишњим средњим стручним школама, а 20 одсто у трогодишњим.

Прошле године су међу осмацима биле најтраженије медицинске школе и за неке смерове тражио се максималан број бодова. Популарне су биле и економске и угоститељско-туристичке школе.

РТВ