penzija nyugdij

Број захтева за пензију се према подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) смањује, а првог дана 2013. на снагу ступају и нови, пооштрени услови за одлазак у пензију.

За мушкарце се повећава само старосна граница, а жене ће морати и да раде четири месеца дуже.

Бранислав Рашић, помоћник директора Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања сматра да измене, предвиђене изменама Закона о пензијско инвалидском осигурању неће навести људе да похрле у филијале ПИО фонда, јер верује да су они који испуњавају услове већ поднели захтев за пензију.

Помоћник директора Рашић је у изјави Танјугу напоменуо да ће осигураници који испуњавају услове, а не поднесу захтев до 30. децембра у пензију ићи по новим правилима.

„Да би остварила право на пензију у 2013. жена ће морати да има четири месеца радног стажа више, као и година, односно 35,4 година стажа и 53,4 године живота“, прецизирао је Рашић.

Када су мушкраци у питању, мења се само услов погледу година живота – повећава се на 54 године.

Рашић је напоменуо да се и услови за породичну пензију мењају тако што се старосна граница увећава за шест месеци – удовица ће морати да има најмање 51, а удовац 56 година.

Промене у бенефицираном радном стажу

Закон је прописао промене и код радника са бенефицираним радним стажом, тако да ће, како је рекао Рашић, осигураници којима се стаж рачуна са увећаним трајањем, моћи да поднесу захтев са навршене 54 године.

Полицијски службеници који раде на сложеним оперативним пословима, запослени у БИА, ВОА, ВБА и Управи за извршење кривичних санкција у 2013. ће моћи да се пензионишу са 53,6 година живота и 21 годином стажа, а услов је да су на радним местима са бенефицираним радним стажом провели 11 година.

Рашић је напоменуо да ће остали полицијски службеници, који имају бенефициран радни стаж, у наредној години моћи да се пензионишу са 56 година.

Сада то још увек могу да учине са 55,8 година.

„Основни услов за одлазак у старосну пензију се не мења, а то је за мушкарца 65 година живота и 15 година стажа, а за жену 60 година живота и 15 година стажа“, нагласио је он.

Законом је предвиђено да се услови за одлазак у пензију постепено пооштравају до 2023, како у погледу година живота, тако и у погледу година стажа.

„Тада ће бити потребно да мушкарац има 40 година стажа и најмање 58 година живота, а жена 38 година штажа и 58 година живота“, указао је Рашић.

Мање од половине пензионера има пун стаж

Рашић је напоменуо да се из године у годину, број захтева, не само за старосну пензију, већ и за инвалидску и за породичну „помало смањује“, док се просечна старост „новопечених“ пензионера повећава.

„Интересантно је да је у 2011. повећан и број корисника који одлазе у пензију са пуним стажом“, за неколико процената у односу на 2010, додао је Рашић.

Ипак, пун стаж има мање од половине пензионера – 45, 8 одсто.

Рашић је, говорећи о статистичким подацима из 2011, указао и да жене три године дуже уживају у пензији од мушкараца – 19 година.

РТВ