OTKAZI U PROSVETI Višak predavači izbornih predmeta

 

Bar 1.000 predavača izbornih predmeta u osnovnim i srednjim školama mogli bi da budu prvi na listi za otkaze u narednoj godini.

 

 O predlogu ministra Srđana Verbića odlučivaće Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

Foto: O. Bunić / RAS SrbijaO predlogu ministra Srđana Verbića odlučivaće Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

U 2016. planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 29.000. Do 2. februara broj državnih službenika mora da bude manji za 14.500 u odnosu na kraj 2014. godine, a u Vladi svakodnevno traže novi prostor za racionalizaciju.

 

Kako saznaje “Blic”, u Nemanjinoj 11 složni su da u prosveti ima predavača koji nisu nužno potrebni i kojima bi se mogla naći zamena. U prvom redu u pitanju su nastavnici izbornih predmeta kojima je to jedini posao, a koje bi mogle da zamene kolege sa drugih predmeta.

U Srbiji ima oko 3.000 obrazovnih insitucija i više od 141.000 zaposlenih pa se procenjuje da bi na meti moglo da bude bar 1.000 predavača izbornih predmeta. U osnovnoj školi đacima su obavezni izborni predmeti veronauka i građansko vaspitanje, a izabrani izborni ruke u testu, čuvari prirode, lepo pisanje, šah, domaćinstvo, slikanje i vajanje, računarstvo i informatika… Veronauka i građansko su obavezni i u srednjim školama, dok svaka stručna srednja škola ima i po dva dodatna izborna stručna predmeta. U elektrotehničkim školama izborni su, recimo, matematika i fizika.

Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređenje i obrazovanja i vaspitanja, kaže za “Blic” da se racionalizacijom izborni predmeti ne bi ukidali, ali da bi reforme mogle da se odvijaju u smeru da ih predaju profesori srodnih predmeta.

– Mnogi nastavnici danas imaju fond po 20 časova nedeljno, a norma je oko 40. Prostor, dakle, postoji i mogao bi se popuniti sa izbornim predmetom – ocenio je Avramović za “Blic”.

Njegov pomoćnik Gordana Mijatović dodaje za naš list da je pravilnikom predviđeno da nastavnici pored svog predmeta predaju i srodni, ali da verovatno postoje i oni kojima je jedini posao izborni predmet.

Verbić: Smanjenje u veronauci

Ministar prosvete Srđan Verbić nedavno je predložio da se veronauka i građansko vaspitanje pohađaju u četiri razreda osnovne škole umesto u svih dvanaest. Tu takođe postoji prostor za smanjenje predavača, ali će o tom predlogu odlučivati Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.