– Након потписивања колективног уговора између Владе и репрезентативних синдиката просветара, три дана пред почетак нове школске године, обе стране су задовољне постигнутим, али су поједини синдикални лидери ипак опрезни због најављених отпуштања вишкова запослених половином септембра.

Министар просвете Жарко Обрадовић после потписивања изјавио је да ће уговор решити неколико проблема у просвети, међу којима су, како је навео, питање листе утврђивања коначних технолошких вишкова, питање отпремнина, као и питање прековременог рада.

Председник Синдиката просветних радника “Независност” Томислав Живановић за “Правду” каже да овај синдикат није у потпуности задовољан потписаним колективним уговором, али да је неки помак у односу на претходне године ипак постигнут.

– Ка циљу се мора ићи корак по корак, а ово је управо тај први корак јер уговор у први план ставља права запосленог. Далеко је, наравно, све од идеалног зато што тражимо и да се права просветара у Србији реше попут оних у Београду у смислу трудничких боловања и јубиларних награда, и верујемо да ће се и то решити у наредних неколико месеци. Што се листе технолошких вишкова тиче, могуће је да ту дође до одређених проблема, мада морам да нагласим да колеге неће остајати без посла већ без норме, а то није исто – каже Живановић.

Драган Матијевић, председник Уније просветних радника Србије, каже да је највећа вредност овог уговора то што није додатно покварио постојеће стање у просвети, као и што има места за његово усавршавање.

– Када је реч о технолошким вишковима, ми ћемо као синдикат учинити све да се колегама који се нађу на тим списковима омогући све што им по закону припада, каже Матијевић.

 

С.М.