obradovic-velika BLIC

Priručnikom za sprovođenje završnog ispita u osnovnom obrazovanju koje je danas predstavilo Ministartsvo prosvete direktorima su data detaljna uputstva na koji način treba organizovati završni ispit odnosno malu maturu.U priručniku je opisan način preipremanja testova, distribucije, njihovog čuvanja, evidentiranje đaka…Žarko Obradović, ministar prosvete rekao je da su uradili sve što je planirano u vezi s malom maturom i da ceo posao ide previđenim tokom.

– Ovim priručnikom smo želeli da na svaki način olakšamo đacima polaganje završnog ispita – rekao je Obradović dodajući da će 50 odsto zadataka na završnom ispitu biti poznati, kod 25 odsto zadataka biće izmenjeni samo brojevi ili redosled ponuđenih odgovora, dok će presostalih 25 odsto zadataka biti potpuno novi.

Osmaci će 14. maja imati priliku da provere znanje iz maternjeg jezika i matematike kada će u istom danu biti održana ova dva testa. Kako će ovog datuma mnogi maturanti biti na ekskurzijama, ministar je rekao da će svi koji budu želeli da provere svoje znanje, to moći da urade nedelju dana kasnije.