Novi model finansiranja škola po broju učenika, koje priprema Ministarstvo, doneće viškove u prosveti. Očekuje se smanjenje broja odeljenja, škola, a samim tim i predavača

Školski sistem mora da bude racionalizovan

 Školski sistem mora da bude racionalizovan

BROJ nastavnika od školske 2014/2015. godine biće značajno manji, a oni koji zadrže dnevnike biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha njihovih đaka. Tada će početi plaćanje ”po glavi učenika”, biće smanjen broj odeljenja, škola, a samim tim i predavača. Prema broju đaka određivaće se sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca.

Za pilot projekat odabrano je 16 opština i gradova i oni su krajem 2011. godine već počeli da se pripremaju i da traže najbolju formulu plaćanja nastavnika.

– Pripremaju se da bi započeli pilot projekat ”per kapita” finansiranja (po glavi učenika) – objašnjava Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. – Imamo problem sa krajevima u kojima su odeljenja sa malim brojem učenika, iz demografskih razloga, ili je reč o đacima koji uče na jezicima nacionalnih manjina. Ne želimo da ona budu ugašena, pa se sada traži najbolji model plaćanja.

RAZREDI PRAZNIJI, KASA PUNIJA IAKO se svake godine rađa manje dece, pa se smanjuje i broj đaka, a racionalizacijom se umanjuje i broj nastavnika – prosvetni budžet trebalo bi narednih godina da bude puniji. Strategijom obrazovanja do 2020. godine predviđeno je da se umesto sadašnjih 4,5 odsto, za školstvo izdvaja šest odsto BDP.

A do 2014. godine školski sistem mora da bude racionalizovan.

– Do sada je ovim procesom ugašeno 1.585 odeljenja. Ali, i dalje imamo 4.000 razreda sa desetak ili manje učenika – objašnjava Kostić. – Uspeli smo da broj delimičnih tehnoloških viškova sa 4.500 u septembru gotovo prepolovimo.

A kada počne plaćanje po glavi učenika broj tehnoloških viškova biće znatno veći. Za njih će, najavljuje Kostić, Vlada obezbediti sredstva za socijalne programe.

I ministar prosvete i nauke Žarko Obradović najavio je u petak na prosvetnoj konferenciji u Sava centru da će novi model plaćanja doneti nove viškove.

– Stanjem u pogledu efikasnosti, pogotovo sa aspekta broja zaposlenih ne možemo da budemo zadovoljni. Još imamo 2.682 nastavnika bez dela norme i oko 100 neraspoređenih – rekao je Obradović.

VEČERNJE NOVOSTI