Arhivska fotografija

Sledeće školske godine u 16 opština počeće primena novog modela finansiranja. Debljina koverte prosvetara zavisiće od kvaliteta rada i broja učenikа

PLAĆANJE nastavnika po broju učenika počeće dogodine da se primenjuje u 16 opština, obuhvaćenih pilot-projektom, a od 2014. u svim školama u Srbiji. Prosvetari se plaše ovog modela, jer podrazumeva manje odeljenja i nastavnika i plaćanje po učinku i kvalitetu rada.

Racionalizacija mreže mora da bude završena do 2014. godine, a već je ugašeno oko 1.900 odeljenja. I dalje, međutim, skoro 4.000 razreda ima do deset đaka. Najviše problema biće sa malim, seoskim školama i odeljenjima koja uče na jezicima manjina, jer će oni morati posebno da se finansiraju.

Iz Ministarstva prosvete obećavaju da ništa neće biti urađeno brzopleto, niti na štetu prosvetara. Ako se u hodu pokažu manjkavosti, primena će biti odložena za jednu godinu.

VELIKIMA DUPLO ŠKOLE sa velikim brojem đaka imaće najmanje razloga za brigu u novom sistemu plaćanja.

– U nekim školama na jednog zaposlenog dolazi svega sedmoro učenika, a kod nas duplo više. Prema tom modelu, nastavnici koji imaju dva puta više đaka trebalo bi da dobiju i duplo veću platu – kaže Dragi Lukić, direktor OŠ ”Svetozar Marković” u Beogradu.

– Opštine uključene u pilot-projekat dale su svoje lokalne formule, od kojih se pravi nacionalni model plaćanja po učeniku – objašnjava za ”Novosti” Zoran Kostić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. – Kako projekat finansira i Svetska banka, nameravamo da i od njih tražimo analizu modela plaćanja, da ne bi bilo greške i da niko ne bude oštećen.

U probni projekat uključene su sasvim različite opštine – po razuđenosti školske mreže, broju đaka, neke imaju veliki broj nacionalnih manjina, druge mnogo seoskih škola. Tu su Kikinda, Palilula, Obrenovac, Gornji Milanovac, Požega, Valjevo, Vranje… U nekim od ovih opština kažu da su imali pune ruke posla, da su uradili sve što se od njih tražilo, napravili lokalne formule, ali da im se još od maja niko nije obratio za sledeći korak.

– Oni su uradili svoj posao, a već sledećeg meseca organizovaćemo skup predstavnika svih 16 opština, kako bi im bila predstavljena jedinstvena formula – objašnjava Kostić.

Prema novom sistemu finansiranja, skeptični su prosvetni sindikati. Tako Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da je takav sistem neodrživ u siromašnoj zemlji poput Srbije:

– Taj projekat treba ostaviti za neka bolja vremena, jer nemamo mi para za to. Imaćemo veliki problem prekobrojnih nastavnika, treba obezbediti otpremnine za sve njih, a i lokalne samouprave neće moći finansijski da izdrže to što se od njih ovim modelom očekuje.

Večernje novosti