najnovija_vestПрва у низу јавних расправа о Стратегији развоја образовања у Србији до 2020. године, биће одржана данас у Врању, а на скупу ће, како је најављено, учествовати министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Како је Танјугу рекао министар Обрадовић, јавна расправа је прилика да се чује шта људи мисле о стратегији и да ли има предлога за измене најављених решења из стратегије.

Обрадовић је истакао да влада тај текст треба на усвоји средином или крајем априла.

Скупу у Врању, како је најављено из Министарства просвете и науке, присуствоваће и чланови водећег тима за писање стратегије и координатори радних група.

Следећег дана, у среду, јавна расправа биће одржана и у Зајечару, наведено је у саопштењу.

Нацрт стратегије развоја образовања у Србији објављен је на сајту министарства, коме се могу слати све примедбе и сугестије.

Стратегија, између осталог, предвиђа подизање квалитета образовања на свим нивоима, већи обухват деце предшколским образовањем, мање оптерећење ђака наставом у основним школама, обавезно средњошколско образовање.

Документ најављује враћање смисла и дигнитета наставничком позиву, афирмисање њихове професионалне аутономије, дуже радно време, могућност напредовања и веће зараде, али и већу одговорност за оно што раде.

У гимназије треба да се уписује више ђака него до сада, а при избору директора школа елиминише се критеријум њихове политичке припадности, предвиђа стратегија.

План је да се за образовање, са садашњих 4,5 одсто до 2020. године издваја шест одсто бруто друштвеног производа.

У високом образовању, по једном наставнику не може бити више од 40 студената, а даровити и талентовани биће стимулисани кроз посебне мере да студирају на нашим универзитетима.

Такође, враћа се категорија суфинансирајућих студената, држава ће под одређеним условима суфинансирати и студенте приватних универзитета, а академци ће моћи да обезбеде смештај и у приватним домовима.

До 2020. године план је да 70 одсто популације одраслих буде обухваћено програмима образовања одраслих.

РТВ