Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ protestovali su danas ispred državnih institucija u centru Beograda, zahtevajući zaštitu prava radnika i da država vodi računa o gradjanima. Oni su pokašalu da u RTS-u predaju zahtev za smenjivanje Tijanića, ali, kako su naveli, policija im to nije dozvolila.

http://www.youtube.com/watch?v=njEqLsVwCaE&feature=player_embedded

Protestna kolona, u kojoj je prema procenama bilo nekoliko hiljada ljudi, prošla je centralnim gradskim ulicama i na kratko se zadržala ispred zgrada lista „Politika“, Radio Beograd i RTS.

Ispred Vlade Srbije predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak poručio je da će protesta biti još: „Dolazićemo ako treba i tri puta dnevno. Protestovaćemo sve dok se neke stvari ne promene“, kazao je Čanak.

 Kаo najveće probleme kojima bi država trebalo da se pozabavi, Čanak je naveo veliku nezaposlenost, otkaze i „katastrofalno stanje u privredi“.

„Sva obaćenja su izigrana i pogažena“, kazao je Čanak i pozvao zvaničnike da konačno počnu da obavljaju svoj posao za koji su izabrani i da vode računa o gradjanima, a ne o svojim foteljama.

Jedna od zahteva je da se ne menja Zakona o radu jer će time, kako je kazao Čanak, biti pogoršan „ionako katastrofalan položaj radnika“. Ispred „Politike“ i RTS predstavnici „Nezavisnosti“ su ukazali na loše stanje u medijima u Srbiji i zatražili ostavku direktora RTS Aleksandra Tijanaića koji, kako tvrde, od RTS nije uspeo da napravi javni servis, već je tu kuću i doveo u velike finanasijski probleme.

Oni su pokašalu da u RTS-u predaju zahtev za smenjivanje Tijanića, ali, kako su naveli, policija im to nije dozvolila.

Protest članova „Nezavisnosti“ počeo je okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, a na početku kolone bio je transparent „Ništa nema bez nas“.

Saobraćaj u ulicama kojima je prolazila povorka bio je privremeno obustavljan.

 Блиц