TANJUG            7068

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da će ispunjenje obaveza iz protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od ekonomske situacije i pozvao đake da se od ponedeljka vrate na nastavu.

„Ispunjenje predviđenih delova protokola zavisi od ekonomske situacije, ako bude novca onda ćemo deliti, a ako ne bude, onda ćemo imati povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu“, kazao je Obradović novinarima u Beogradu posle otvaranja 27. susreta učitelja Srbije

On je istakao da je „juče pobedila država, prosveta, đaci i razum i da su konačno svi shvatili da se može deliti samo ono što se ima i to na ravne časti“.

Obradović je kazao da je predstavnicima sindikata od početka rečeno da se može deliti samo ono što se ima i da postoji dobra volja vlade da se unapredi materijalni položaj zaposlenih u prosveti.

„Takođe smo rekli da ćemo pokšati da pored onih poevćanja koja su predviđena Zakonom o budžetskom sistemu da vidimo kolike su mogućnosti priliva novca i da onda se deo toga da prosvetarima“, kazao je ministar prosvete.

„Mislim da je to najpravednije jer budžet nije svemoćan, a važno je da se shvati da postoje limiti, odnosno koliko novca ima, toliko će biti i raspodele“, naveo je Obradović.

Na pitanje da li će dogovor prihvatiti i preostala dva sindikata, Obradovih je kazao da je predstavnik Sindikata „Nezavisnot“ prisustvovao, a da je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji bio sprečen da prisustvuje sinoćnjem sastanku.

„Oni sutra imaju svoj odbor i nadam se da će i oni ovaj dogovor prihvatiti“, naveo je Obradović dodajući da je važno da se đaci vrate svojim redovnim obavezama i ispunjavanju plana i programa, jer treba nadoknaditi propušteno gradivo.

On je dodao da uloga Agencije za mirno rešavanje sporova nije bila onakva kakva se u javnosti predstavlja navodeći da nije imala značaj prlikom rešavanja ovog spora.

Vlada i sindikati prosvete, posle više pokušaja kompromisa, postigli su sinoć sporazum, prema kome će zaposlenima u prosveti biti isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine dok će, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiti od prihoda u budžetu.

Ministar prosvete Žarko Obradović i predstavnici sindikata pozvali su nakon postizanja sporazuma da se prosvetni radnici od ponedeljka vrate na posao i da prekinu štrajk.

Sporazum su potpisali Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, a na pregovore nisu došli predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.