Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић изјавио је  у Лесковцу да је новим Законом о основној школи предвиђено отварање ђачких кухиња, а најавио је и измене закона о уџбеницима.

Он је у разговору са директорима предшколских установа и основних школа Јабланичког и Пчињског округа објаснио да би отварање ђачких кухиња помогло ученицима, родитељима, али и држави и локалној самоуправи.

sxc.hu/profile/piovasco

„Новим законом о основном образовању, предвиђен је повратак ђачких кухиња. Законом је дата могућност да се родитељи организују, да ако треба пронађу донаторе, добротворе и да у сарадњи са локалном самоуправом и школом договоре исхрану ученика унутар школе. На тај начин, ћемо пружити могућност да сва деца добију ужину. Поред тога, повећаћемо и њихову безбедност, јер неће морати да за време великог одмора излазе из школе и трче у објекте брзе хране или пекаре“, рекао је Антонијевић.

Он је најавио да ће бити промењен и Закон о уџбеницима и да ће бесплатне уџбенике добијати само деца чији су родитељи слабијег материјалног стања.

„Тај закон морам да кажем кршио је Београд, док је свуда у Србији поштован. Наставници су ти који треба да одлучују о уџбеницима, а не неко други. Ми у Београду имамо ситуацију да су деца добила бесплатно по два комплета књига, један од министарства, а други од града. Концепт бесплатних уџбеника биће промењен и надаље ће бесплатне књиге добијати деца чији родитељи објективно немају пара за куповину уџбеника“, казао је помоћник министра просвете.

Новим Законом о основном образовању предвиђени су и припремни часови за ученике када прелазе у пети разред. Поред тога биће регулисано и извођење наставе за ученике који бораве у болници.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић очекује да сет нових закона о основном, средњем и образовању одраслих буде усвојен у мају или до средине јуна ове године.

РТВ