0402b_ocp_w380_h300

Mogući protesti i na ulicama: Tomislav Živanović i Hadži Zdravko Kovač

 


U FOKUSU

Autor: K. Živanović

Beograd – Ministarstvo prosvete i predstavnici sindikata nastaviće danas pregovore o prekidu štrajka i ispunjenja uslova prosvetara, na koje ih je, po službenoj dužnosti pozvao direktor Republičke agencije za mirno rešavanje sporova.

Predstavnici sindikata istakli su juče da je izjava ministarke finansija Diane Dragutinović o mogućnosti da se za prosvetu obezbede dodatne četiri milijarde dinara „pokazatelj dobre volje“, ali da to nije dovoljno za ostvarenje njihovih zahteva.

– Da bi se plate zaposlenih u prosveti do kraja godine povećale za 24 odsto, pored četiri milijarde koje je ministarka finansija rekla da se mogu obezbediti, potrebno je još toliko, odnosno ukupno od 7,5 do 8, 25 milijardi dinara – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač. Prema njegovim rečima, ukoliko bi vlada obezbedila ta sredstva, koja predstavljaju minimum sindikalnih zahteva, štrajk bi bio prekinut.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikata zaposlenih u prosveti, koji štrajkuju od petka, istakli su da pritisci na štrajkače još ne prestaju.

– Moje kretanje se prati i zabranjen mi je ulazak u školu u kojoj radim. Zbog toga razmišljam da podnesem tužbe protiv direktorke škole i ministra prosvete – rekao je predsednik Granskog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Predstavnici sindikata naglasili su da štrajk neće prekinuti dok sa vladom ne postignu dogovor o povišici plata, ističući da postoji mogućnost i da izađu na ulicu i tako nastave protest. Pregovore će, kako najavljuju, nastaviti sa premijerom Mirkom Cvetkovićem po njegovom povratku iz Brisela.

U štrajku 1.243 škole

Prema podacima Ministarstva prosvete, od 1.804 škole u Srbiji je juče radilo sa punim radnim vremenom radilo oko 500 škola, dok su skraćeni časovi bili u oko 800. Ostale su u potpunosti obustavile rad. Sindikati prosvete tvrde da su u Srbiji štrajkovale 1.243 osnovne i srednje škole. Kako navode, nastave nije bilo u 744 škole, dok su časovi bili skraćeni u 488 škola.