Porocno-svako-cetvrto-dete

Veliki broj maloletnika ima problema sa uzimanjem alkohola, droge i igrama na sreću. Stotinak porodica od 2010. zatražilo pomoć. Raste zavisnost od kompjutera i interneta.

Sve je više dece zavisnika. Ovo najbolje pokazuje činjenica da se čak stotinak porodica od početka prošle godine obratilo beogradskoj Dnevnoj bolnici za prevenciju i lečenje politoksikomanije u adolescenciji.

Ovo je jedinstvena ustanova u zemlji tog tipa, koja leči mlade između 12 i 18 godina. Najveći broj tinejdžera, prema rečima dr Vladana Jugovića, šefa Dnevne bolnice u Paunovoj pri Institutu za mentalno zdravlje, dolazi zbog uporednog uzimanja alkohola i droge. Najmlađi ozbiljan zavisnik bila je trinaestogodišnja devojčica koja je koristila alkohol i tablete, ali je u Srbiji zabeležen i slučaj devetogodišnjeg deteta sa cirozom jetre.

– Prvi kontakt sa alkoholom deca imaju između 13. i 15. godine, a prvo napijanje između 15. i 17. – kaže dr Jugović. – Svako uzimanje alkohola u maloletničkom uzrastu je zloupotreba, kod organizma koji se tek razvija ne postoji umereno pijenje. A deca i u svojim porodicama i u širem okruženju uče da je ovde piti ne samo prihvatljivo već i društveno poželjno.

Iz istraživanja koje je sproveo Institut ”Batut” na 6.000 srednjoškolaca od 16 godina, vidi se da je 90 odsto njih već probalo alkohol, i da trećina dečaka i 15 odsto devojčica redovno pije kad izlazi. Četrdeset odsto napilo se minimum jednom u životu, kaže Jugović.

Statistike pokazuju da se između jedne petine i jedne četvrtine mladih ponaša rizično – njihovo ponašanje vodi ka zavisnosti bilo od alkohola, bilo od psihoaktivnih supstanci. Rastući trend zloupotrebe alkohola kod maloletnika postoji već niz godina, ali su droge sve dostupnije, pa je i narkomanije sve više. Devedeset odsto huliganskih ispada mladih takođe je povezano sa alkoholisanošću.

Sve je veći i procenat dece koja stiču zavisnost od interneta, kompjuterskih igrica i društvenih mreža, ali još ne postoje precizni podaci koliko ova bolest našeg doba uzima maha

– Da im je dete zavisno, roditelji mogu da prepoznaju po promenama u njegovom ponašanju, zamenama perioda sna i budnog stanja, ako zanemaruje školske obaveze i druženja, ako o tome razmišlja i kad nije za računarom, ako ne govori istinu o vremenu provedenom na internetu, a kod nekih se uočavaju i fizičke posledice (mišićna slabost, anemija, smetnje vida…) Roditelji tada treba da potraže pomoć stručnjaka.

I dok su sve ostale zavisnosti kod dece u porastu, jedina koja je u opadanju je kockanje. I to od kad je, kako kaže šef Dnevne bolnice, država pooštrila mere kad su u pitanju maloletnici i igre na sreću. Prva iskustva na poker-aparatima deca u Srbiji stiču već sa 12 godina, a sa 16 već ima uveliko ”opsednutih”.

Mali delikventi iz svih slojeva

Od zavisnosti mogu oboleti deca iz svih socijalnih slojeva i različitih obrazovnih profila, naglašava dr Jugović. Postoje, ipak, porodični faktori rizika: problemi zavisnosti roditelja, nedostatak discipline ili preterana rigidnost, smrt ili razvod roditelja pre 15. godine deteta, porodične nesuglasice… Većinu u Dnevnu bolnicu dovedu tata i mama, ali jedan broj dođe po nalogu suda ili po preporuci Centra za socijalni rad, zbog delinkventnog ponašanja.

 

(Novosti)

Foto: Novosti