Aranzman1

ММф одобрио Србији седму ревизију кредитног аранжмана од 365 милиона евра. Иако расту инфлаторни притисци, прогноза приредног раста је повољна, рекао извршни директор ММФ-а Доминик Строс-Кан.Одбор извршних директора Међнародног монетарног фонда завршио је седму, завршну ревизију двогодишњег аранжмана која Србији омогућава да повуче више од 350 милиона евра. Власти Србије су раније најавиле да намеравају да од те суме повуку свега више од 50 милиона евра.

Са тим износом, укупно повучена средства у складу са стенд-бај аранжманом ММФ-а и Србије достићи ће 1,5 милијарди евра.

Првобитни 15-месечни станд-бај аранжман Србији одобрен је у јануару 2009. године, у износу од 388 милиона евра, у мају исте године продужен је на још годину дана и увећан на око 2,9 милијарде евра, ради подршке владином економском прогаму у време када је утицај светске економске кризе имао јачи утицај од очекиваног. Тај аранжман истиче 15. априла.

Након расправе Одбора о Србији, извршни директор ММФ-а Доминик Строс-Кан је извјавио је синоћ да је задовољавајући учинак Србије и њеног економског програма, који је ММФ подржао стенд-бај аранжманом, допринео смањењу рањивости и помогао да се избегне финансијско растакање током кризе.

Строс-Кан је оценио да је сада прогоза раста повољна, иако расту инфлаторни притисци.

Према његовим речима, Србија напредује ка моделу равномернијег привредног раста, али се прилагођавања показују као тешка и наговештавају снажне притиске за повећање плата у јавном сектору и значајна затварања радних места у приватном.

Политички тешке реформе биће неопходне су да би се усталио одрживији раст.

Агенда те значајне реформе укључује превелики јавни сектор, затим наставак недавне пензионе реформе, рационализовање јавних предузећа и унапређење пословног окружења, оценио је Строс-Кан.

Банкарски систем ликвидан

Власти у Србији су досад успешно одолевале притиску за повећање јавних трошкова. Држање јавних финансија под контролом и повиновање законима о фискалној одговорности суштински су за подршку уравнотеженом развоју, рекао је Строс-Кан.

Иако има још вишка капацитета у привреди, инфлација је повећана као резултат скока цена хране о депресијације валутног курса, оценио је Строс-Кан и истакао да је Народна банка Србије одлучно стезала монетарну политику и тако одржавала да инфлаторна очекивања не порасту значајно.

Српски банкарски систем остаје ликвидан и добро капитализован, нагласио је Строс-Кан оцењујући да тај систем може да издржи неопходно реструктурисање реалног сектора.

Власти би требало да заврше нови оквир за добровољно финансијско реструктурисање и одговарајући пакет пореских подстицаја, закључио је извршни директор ММФ-а.