RTS

ljajic-527

Могућности за побољшање материјалног положаја запослених у јавном сектору морају бити у складу са буџетском политиком, истакао премијер Мирко Цветковић у разговору са делегацијом ММФ-а. Раст плата у јавном сектору уредити законом, рекао министар Расим Љајић.

Међународни монетарни фонд и представници Србије почели су у Београду разговоре о последњој, седмој ревизији кредитног аранжмана, вредног око три милијарде евра.

Премијер Цветковић и министарка Драгутиновић са делегацијом ММФ-а

Премијер Мирко Цветковић упознао је представнике ММФ-а са актуелном економском ситуацијом у земљи, истичући поводом преговора са представницима синдиката запослених у јавном сектору, да могућности за поправљање материјалног положаја запослених морају бити у складу са договореном буџетском и укупном економском политиком.

На састанку, коме је присуствовала министарка финансија Диана Драгутиновић, оцењено је да су до сада све ревизије биле успешне и да су сагледани сви показатељи у вези са последњом ревизијом аранжмана, саопштила је Влада Србије.

Током боравка мисије ММФ-а у Београду, разговараће се о могућностима даље сарадње са том међународном финансијском институцијом.

Претходно, министар за рад и социјалну политику Расим Љајић разговарао је са делегацијом ММФ-а о новинама везаним за припрему и усвајање новог закона о социјалној заштити, пакету ургентних мера за помоћ угроженим категоријама становништва у 70 најнеразвијенијих општина.

Говорећи о усклађивању висине зарада плата у јавним службама, министар Љајић је истакао да то питање мора бити системски решено и да за то постоје два модела.

Један модел је доношење свеобухватног закона за све јавне службе, у ком би до појединости биле регулисане висине зарада у свим гранама јавног сектора.

Друго решење је доношење кровног закона, на основу кога би, по истим правилима, висине зарада у јавним службама биле регулисане подзаконским актима за сваку делатност понаособ, наведено је у саопштењу.

Шеф мисије ММФ-а за Србију Алберт Јегер рекао је да је задовољан што ће се предлог новог закона о социјалној заштити наћи на дневном реду пролећног заседања Скупштине Србије.

Љајић је истакао да ће новим законом бити повећани износи новчане социјалне помоћи за најсиромашније, као и њен обухват, што ће, уз читав низ нових услуга које предвиђа овај акт, обезбедити минимум социјалне сигурности у наредном периоду.

Састанак у НБС

Са стањем српских финансија ММФ je упознаo гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Главне теме разговора су најновија фискална, монетарна и платнобилансна кретања, испуњење критеријума за крај 2010. године и реализација циљева економског програма договореног са ММФ-ом.

Разговараће се и о питањима јачања оквира за наплату и реструктурирање дугова предузећа, који би требало да буде утврђен до краја фебруара ове године.

Гувернер Шошкић очекује да ће разговори о седмој ревизији стендбај аранжмана бити нешто лакши него што су били током протеклих разматрања.

Србија би, према његовим речима, требало озбиљно да размотри могућност успостављања новог споразума са ММФ-ом, који не би подразумевао додатно задуживање земље, већ би био аранжман из предострожности.

Представници ММФ-а који су допутовали 9. фебруара, боравиће у Београду до 23. фебруара.