Без обзира на недостатак најмодерне опреме, научници су велики потенцијал Србије, рекао директор ЦЕРН-а Ролф Хојер. Са европским центром за нуклеарна истраживања сарађује 15 српских научника.

Научници су велики потенцијал Србије без обзира на недостатак најмодерније опреме, а Србија ће имати велике користи од приступања тој организацији, рекао је генерални директор ЦЕРН-а Ролф Хојер, обилазећи Физички факултет Београдског универзитета.

CERN Hojer Obradovic.jpg

Директор ЦЕРН-а Ролф Хојер и министар Жарко Обрадовић

Са ЦЕРН-ом тренутно сарађује 15 научника из Србије.

„Веома сам срећан јер се Србија вратила у ЦЕРН и то у веома узбудљивом и занимљивом тренутку за физику честица у којем покушавамо да сазнамо више о универзуму. Србија од тога има велику корист – не само у области физике него и инжењерства, а може много да добије и у подручју образовања, науке и инивација. Ово је изузетно време за физику честица“, рекао је Ролф Хојер, генерални директор ЦЕРН-а.

Осим у физици, могућа је сарадња и на пољу медицине. Тако ће се у мају у Београду одржати састанак с представницима ЦЕРН-а и нашим научницима и привредницима, како би утврдили могућу економску добит.

„Други део састанка посвећен је разговору са људима из науке и професорима и студентима, не само физике, него и инжињерских наука зато што желимо да видимо који су то начини за наше чланство у Церну и чињеница да смо део тог великог истраживачког пројекта, искористимо на најбољи могући начин“, прецизирао је Жарко Обрадовић, министар просвете и науке.

Југославија је била један од оснивача ЦЕРН-а, али се повукла 1961. године. ЦЕРН је највећа светска лабораторија за физику честица и главна истраживања одвијају се у великом Хадронском колајдеру, односно сударивачу честица, када научници покушавају да открију Хигсов бозон који називају и „божјом честицом“.

„Колики је значај чланства показује и то што би Русија, Турска и Словенија тек требало да стекну статус придруженог члана ЦЕРН-а. Србија је показала да има компетентне и способне научнике који су испунили строге критеријуме чланства и учешћа у пројектима ЦЕРН-а“, истакао је Обрадовић.

Он је најавио и да ће 19. октобра представници Комитета ЦЕРН-а посетити Србију. Договорено је и да 20 средњошколских наставника физике из Србије током ове године посети ЦЕРН са циљем да се наука и истраживања у тој институцији промовишу и на средњошколском нивоу.

Обрадовић је рекао и да постоји стрип преведен на српски језик који на начин прихватљив за основце и средњошколце говори о ЦЕРН-у.

„Ако буде могуће, довешћемо ове године у Београд и покретну изложбу ЦЕРН-а, која је сада у Грчкој, а од следеће недеље ће бити у Турској“, рекао је министар науке.

РТС