Некадашњи средњошколци који су ових дана полагали пријемне испите да би се уписали на жељене факултете и високе школе, већ могу да сазнају прве резултате. Привремене ранг-листе објављене су на огласним таблама и на сајтовима, а незадовољни кандидати имају право на жалбу.Уочљиво је да је, као и ранијих година, на престоничким факултетима било јако тешко освојити максималан број бодова. Примера ради, док на Факултету политичких наука први на ранг-листи има 93 (новинарство) или 96 поена (политикологија), на Економском факултету у Нишу 100 бодова је освојило чак 42 кандидата.

На Факултету ветеринарске медицине само један кандидат има 100 бодова, а на биологији је за индекс био потребан јако висок број поена – првих 100 кандидата на листи имају између 90 и 100 бодова. На најпопуларнијем београдском Факултету за безбедност, од 1.012 кандидата, само је двоје успело да освоји максималан број поена, а последњи буџетски има висока 92 бода. На правима нико није стигао до 100 поена, а прва три бруцоша на листи имају 98 поена.

На Економском факултету у Крагујевцу, на економији, првих 12 кандидата има 100 бодова, а на менаџменту деветоро студената је освојило максималан број поена. Нешто су гори резултати пријемног на Учитељском факултету у Ужицу, где први на листи на смеру за васпитаче има 81,84 бода, а за учитеље 80,56. На Филозофском факултету у Приштини, на одсеку за психологију, најбољи академац има 83,74 поена, а последњи буџетски 60,84.

За септембарски уписни рок, према незваничним подацима, слободних клупа биће углавном на природно-математичким и појединим техничким факултетима, али и на друштвеној групацији у Новом Саду, Нишу и Приштини. Судећи према броју пријављених кандидата, празних клупа ће бити у Београду на физичкој хемији, физици, хемији, пољопривреди, шумарству и Рударско-геолошком факултету, Правном факултету у Новом Саду, Економском у Суботици, Техничком факултету у Зрењанину, на готово свим факултетима Универзитета у Приштини, на Машинским факултетима у Крагујевцу и Краљеву, на Економском, Електронском, Машинском и Правном у Нишу, као и на Агрономском у Чачку.

Ниже школарине на ЕТФ-у

Када је реч о ценама студија, декан Електротехничког факултета др Миодраг Поповић је јуче рекао да ће под притиском надлежног министарства ипак смањити школарину на 81.000, односно на 183.000 динара за софтверско инжењерство.

Као и сваке године, овај факултет је урадио занимљиву статистику својих кандидата и утврдио да је просечна оцена будућих студената 4,51 (2007. је била 4,46), да је из Београда 45 одсто кандидата, из остатка Србије 51, а готово три процента из бивших република СФРЈ и да је конкурисало 21 одсто девојака, што је нешто више у односу на прошлу годину.

С. Г.