srdjan-verbic-foto-tanjug

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је данас да ће као одговор на захтеве синдиката направити Предлог споразума који ће, између осталог, подразумевати и прекид штрајка и понудити га синдикатима на потписивање.
Ресорни министар Срђан Вербић упознао је данас представнике четири репрезентативна синдиката – Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност“ и Синдиката радника у просветни Србије са пристиглим мишљењима, односно примедбама релевантних институција, на текст Предлога Посебног колективног уговора (ПКУ), који су већ усагласили министарство и синдикати у образовању.

Како је наведено у саопштењу, договорено је да се следеће недеље, када стигну и преостала мишљења надлежних институција на текст Предлога ПКУ, организује нови састанак на коме би се заједно приступило изменама појединих чланова Посебног колективног уговора на које су остала министарства дала примедбе.

На састанку је, између осталог, разговарано и о другим питањима у просвети, укључујући и рационализацију, а обе стране су се сагласиле да ће на томе заједнички радити, те да је један од начина да се постигне рационализација укрупњавање норме наставника, као и оптимизација мреже школа.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић рекла је Тањугу да очекује наставак преговора и споразум којим ће се окончати штрајк, али да сада нема говора о томе.
“Очекујемо наставак преговора. Наравно очекујемо и споразум којим ће се окончати штрајк, али апсолутно сада нема говора о томе“, рекла је Јанковић додајући да би волела да буде тако оптимистична као Министарство просвете.

Она је, ипак, поздравила то што су настављени преговори који су прекинути 20. децембра.

“Тако се после три пуне недеље поново село за преговарачки сто. Сигурно да се једина решења ту и могу наћи, а никако преко некаквих изјава које дајемо што ми што министар па смо више некако комуницирали преко медија, а мање онако како је неопходно“, закључила је Јанковић.

Она је истакла да се данашњи састанак тицао једног захтева синдиката, а то је Посебан колективни уговор.

Извор: Танјуг