Branislav-Canak.jpg
Бранислав Чанак

Закон о ограничењу зарада у јавном сектору, који је у скупштинској процедури, има доста пропуста, каже за РТС председник Синдиката „Независност“ Бранислав Чанак. Тај предлог закона довео до апсурдне ситуације да велики број радника у јавном сектору има плату мању од минималне зараде, истиче Чанак.

Упитан о најави протеста појединих синдиката, уколико влада у року од 15 дана не ограничи цене основних животних намирница, Чанак је одговорио да не може то подржати, да је потребно системско решење у тој области и заједно са владом утврдити шта је узрок поскупљења.

Како је истакао Чанак, узроци тога често су поремећаји на тржишту што би могло лако да се регулише, додавши да се боји да постоје картелско- монополски узроци.

Према његовим речима, реч је о послу који траје годинама и захтева ангажовање Министарстава трговине и других министарстава, па и Министарства унутрашњих послова и да се то питање не би могло решити протестима.

Чанак је додао да цене погађају огроман број становника Србије и да није коректно уколико неко на томе жели да профитира.

РТС