Protest studenata FPU prošlog meseca

Постигнут договор студената и представника Министарства просвете и Универзитета уметности. Наставак преговора о детаљима у уторак. Државни секретар, ректорка и двојица декана неколико сати били закључани у згради Ректората.

Студенти Факултета примењене уметности, представници Министарства просвете и Универзитета уметности постигли су договор, након чега су студенти откључали зграду Ректората.

Обрадовић: Недоличан потез

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић упозорио је да је потез студената Факултета примењених уметности и закључавање државног секретара у згради ректората недоличан и да не доприноси решавању проблема.

Обрадовић је у изјави агенцији Танјуг рекао да, упркос инциденту, надлежни траже решење које ће бити прихватљиво и за студенте и за факултет.

„Чуо сам се с Митровићем и он је још унутра“, рекао је Обрадовић и поновио да сви покушавају да нађу решење.

Студенти су после подне у згради ректората Универзитета уметности закључали државног секретара Министарства просвете и науке Радивоја Митровића, ректорку Универзитета уметности (УУ) Љиљану Мркић Поповић и двојицу декана.

Након постигнутог договора, државни секретар, ректорак и декани су остали у згради да попију кафу са студентима.

Према договору, они студенти Факултета примењених уметности који имају 60 бодова моћи ће од 20. априла да упишу 2011/2012. годину и да пријаве испите. Студенти који имају између 48 и 59 бодова биће ослабођени плаћања 50 одсто школарине.

На основу договора, студенти Факултета ликовних уметности стећи ће право изласка на испите ако плате половину школарине.

Представници студената, Министарства просвете и Универзитета уметности наставиће разговоре у уторак, када ће преговарати о детаљима.

Закључавању зграде Ректората претходили су неуспешни преговори на којима су студенти тражили да одлични академци буду ослобођени плаћања школарине.

Према речима председнице Студентског парламента Универзитета уметности Весне Ђоковић, студенти су се на тај корак одлучили јер, како каже, током састанка није изнето решење.

Државни секретар Радивоје Митровић је напоменуо да студенти тог факултета годинама имају проблем, јер се уписује велики број самофинансирајућих студената који касније испуне услов да пређу на буџет.

Како је навео, у решавању проблема могла би да учествује Влада Србије која би својим закључком одобрила веће квоте за овај факултет.

У згради Ректората на Косанчићевом венцу били су закључани и декан Факултета примењених уметности Владимир Костић и декан Факултета ликовних уметности Милутин Драгојловић, са сарадницима. Остали запослени су раније изашли из зграде.

Студенти ФПУ блокирали су јутрос улазе на све три факултетске локације у граду, незадовољни што одлични студенти нису ослобођени школарине, после чега су се састали с ректором Мркић Поповић, деканом Костићем и државним секретаром Митровићем.

Студенти Факултета примењених уметности су накратко блокирали саобраћај у Карађорђевој улици, али су прекинули блокаду након што им је полиција запретила хапшењем, рекао је представник студената Милош Кувекаловић.

Студенти су свој протест и блокаду зграда факултета почели у понедељак, 9. априла.

РТС