Privatni-casovi

Немотивисаност ђака доводи до узимања часова

Београдски средњошколци ужурбано поправљају оцене, час математике или хемије око 1.000 динара. Немотивисан ђак и који често одсуствује са наставе не може да савлада градивоТрећина београдских средњошколаца узима приватне часове, а „изнајмљивање“ професора је чешће пред крај школске године, сазнајемо у Форуму средњих стручних школа. Највише главобоље ђацима задају математика, физика и хемија, па је из ових предмета највећи број приватних часова. Цена индивидуалног часа најчешће је око 1.000 динара.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, готово нема ученика који траже додатну помоћ из друштвених предмета. Иако се током целе школске године траже услуге приватних професора, пред летњи распуст предавачи имају пуне руке после јер треба одговарати и поправити оцену, како се не би чекао август и поправни испит.

ИСТРАЖИВАЊА

Истраживања су показала да су најконцентрисанији на трећем и четвртом часу и да тада у распореду часова треба да буду тежи предмети. Најмања концентрација ђака је на првом и последњем часу. Иако се, углавном, плаћају професори за предмете из природних наука, пред полагање пријемног испита за упис у средње школе има ђака који узимају приватне часове и из српског језика.

– У мају и јуну ђаци узимају приватне часове два и три пута недељно – каже Антић. – Разлози због којих родитељи плаћају професоре је недолазак ученика на допунску наставу која је обавезна, као и учестало бежање из школе. Не може ђак савладати градиво, ако је на полугодишту било више од 80 изостанака по ђаку, што чини чак три радне недеље.

Како наводи наш саговорник неопремљеност кабинета за физику, хемију, математику или биологију је, такође, разлог што ђаци узимају приватне часове.

– Томе треба додати и немотивисаност наставника да раде са њима, као и неприлагођене уџбенике и неадекватне наставне планове и програме – истиче Антић. – Настава се махом одвија уз помоћ табле и креде, што је ђацима досадно и не мотивише их да се потруде и нешто науче.

Антић наводи да приватне часове држе и наставници који раде у школама, јер је то начин да обезбеде додтане приходе. Он истиче да је најисплативије када се ради са групом од пет ученика.

– Обично часове тада држе у стану код наставника, а цена је од 600 до 800 динара по ученику за двочас – наводи наш саговорник. – Тако наставаник заради минимум 3.000 динара, па је групна настава исплативија за наставника и јефтинија за ђаке. Када један ученик узима приватни час то кошта од 1.000 до 1.200 динара.

 

Б.БОРИСАВЉЕВИЋ