Privatni Američki medicinski fakultet postoji nekoliko godina u Beogradu, ali još nema akreditaciju, a njegov novi vlasnik obećava studentima da će učiniti sve da oni steknu priznatu diplomu, a ta ustanova dozvolu za rad.

Fakultet je, kako je rekla predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Vera Vujčić, pod aktom upozorenja, jer nema rešeno pitanje nastavne baze za studente na praksi.

– Tom fakultetu je nekoliko puta produžavan rok za otklanjanje nedostataka – rekla je Vujčić i navela da su rokovi prošli i da će o toj ustanovi biti odlučivano do početka novembra

Vlasnik fakulteta, Mohamed Hemis, međutim, naveo je da je ta ustanova u međuvremenu ispunila sve što je komisija zahtevala i naglasio da ima puno administrativnih teškoća u celom poslu akreditacije fakulteta.

Školarina je do sada bila 5.000 evra, ubuduće će biti povećana u zavisnosti od toga da li školovanje traje četiri ili šest godina.

– Imamo ugovore sa kliničkim centrima i bolnicama širom Srbije, u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Smederevu, kao i nastavnu bazu u SAD – rekao je Hemis i naveo da fakultet na svim godinama studija ima oko 150 studenata.

Studenti su juče zvanično počeli novu školsku godinu, a vlasnik je istakao da ima puno zahteva stranih studenata da se ovde školuju, ali da čekaju vizu.

Prema rečima vlasnika, u pripremi je i osnivanje fakulteta za medicinske sestre, fakulteta za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i fakulteta veterinarske medicine.

Kao osnovnu prednost zaposleni na fakultetu ističu to što se radi po američkom programu, omogućena je specijalizacija u SAD, a radi se u malim grupama.

Suština je da se omogući studentima da, ukoliko žele specijaliziraju u SAD, u najboljim uslovima, i da se vraćaju kao odlični stručnjaci, rekao je Hemis i naveo da se specijalizacija može obaviti i u Srbiji.

Osim domaće akreditacije na tom fakutletu planiraju da dobiju akreditaciju od nadležnih američkih tela, a koncepcija fakulteta je da se prilagodi procesima globalizacije i primeni evropske i svetske standarde.

Nekoliko studenata u međuvremenu je diplomiralo, ali pošto su uglavnom iz susednih država, želeli bi da stažiraju u svojim gradovima, ali nailaze na probelme.

Studente, i zaposlene, kojih je prema rečima vlasnika više od 100, ipak najviše brine to što fakultet i dalje nije akreditovan i što ne znaju da li će sa diplomom te ustanove moći da se zaposle.

Hemis – nekadašnji beogradski student

Mohamed Hemis je američki državljanin iz Ilinoisa, inače poreklom iz Sirije i nekadašnji odličan student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

BLIC