Sramota na Pravnom fakultetu

Gašo Knežević otkrio da je profesor Aleksandar Jakšić prepisao knjigu kolege s Univerziteta u Triru

Gašo Knežević, Aleksandar jakšić, pravni fakultet, falsifikat,

BEOGRAD – Lažnjak?!

Delovi udžbenika „Međunarodno privatno pravo“ iz 2008. profesora Aleksandra Jakšića prepisani su iz knjige istog naziva nemačkog profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru.

Ako je suditi prema dokumentaciji koju je Veću Pravnog fakulteta dostavio profesor Gaša Knežević, delovi udžbenika iz koga uče studenti četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu i na osnovu koje je Jakšić proizveden u redovnog profesora prepisani su iz knjige nemačkog profesora.

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu za Kurir potvrđuje da je Gaša Knežević predao pomenutu dokumentaciju, ali da tim povodom nije ništa urađeno.

– Imajući u vidu činjenicu da je Knežević kada je predao dokumentaciju rekao da on lično tim povodom neće pokretati nikakav postupak, kao i da niko zvanično nije pokrenuo postupak za utvrđivanje navodnog plagijata, ni Veće nije raspravljalo o tome – napisao nam je u pismu dekan Mirko Vasiljević. Na pitanje da li je moralno da profesor napreduje u karijeri iako postoji sumnja da je plagirao udžbenik, Vasiljević nije želeo da odgovori.

(G. R.)

Aleksandar Jakšić zoom

Aleksandar Jakšić Aleksandar Jakšić

Jakšić bez odgovora

Profesor Aleksandar Jakšić nije želeo da odgovora na pitanja o ovom plagijatu. Ali, kako je Kurir ranije pisao, Jakšić, koji je redovni profesor građanskog procesnog prava i međunarodnog privatnog prava, izabran je na to zvanje i pored činjenice da se protiv njega vodi krivični postupak zbog primanja i davanja mita! Jakšić je uhapšen u julu 2004. u trenutku kada su mu predate hemijski obeležene novčanice u vrednosti od 10.000€.

KURIR