Професори и декани на испиту

Са новом академском годином, на снагу ступа и измењен правилник о полагању испита и оцењивању. Факултети су дужни да воде статистику о полагању испита по предметима и роковима, а декан до 1. марта доставља извештај ректору. Уколико је успешност полагања на годишњем нивоу испод 30 одсто, факултет мора да пропише механизме којима ће решавати то питање.

Ново руководство Универзитета у Београду званично започиње рад са новом академском годином, првог октобра, и то са са измењеним и допуњеним правилником о полагању испита и оцењивању. Факултети су дужни да воде статистику о полагању испита по предметима и роковима, а декан до 1. марта доставља извештај ректору.

Потпредседник Студентског парламента Милош Зељковић каже да на Економском факултету Универзитета у Београду не постоје предмети који имају пролазност испод 30 одсто.

„Међутим, постоје предмети на којима би требало да буде пролазност битно већа“, каже Зељковић.

Студент проректор Универзитета у Београду Милан Крстић рекао је да је у последњих неколико година највећи напредак на Факултету политичких наука био искорењивање слабе пролазности на појединим предметима који су важила на уска грла на читавом унверзитету.

Неки професори су сматрали да ће се овим изменама кршити професорска аутономија, са чиме се чланови Сената не слажу.

„Сви ми имамо одговорност према студентима. Другим речима, ако је вема лоша пролазност на одређеном предмету значи да неки проблеми са самим предметом постоје, или није добра настава или нешто друго“, рекао је декан Медицинског факултета Владимир Бумбаширевић.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић каже да се мешају појмови и истиче да аутономија није анархија.

„Ви имате одређена права и обавезе, ви учите децу, ви сте за то плаћени од државе и ви морате посао за који сте узели новац да завршите“, каже Ковачевић.

Факултет је дужан да размотри узроке лошег успеха на предмету уколико је успешност полагања на годишњем нивоу мања од 30 одсто и да пропише механизме којима ће решавати то питање.

Управо због ниске пролазности на појединим предметима, а има их неколико стотина, студенти се уписују у наредну годину са 48, а не са 60 бодова, односно не могу да очисте годину, како је било предвиђено Законом о високом образовању усвојеним 2005. године.

У овом тренутку, процењују професори, само тридесет одсто академаца освоји годишње свих шездесет бодова.

РТС